CJEPIVO - 'UROTA SOTONE'

Dječja paraliza došla u Kinu zbog vjerskih fanatika!

21.09.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da se dječja paraliza prvi put od 1999. godine ponovno pojavila u Kini, kamo se proširila iz Pakistana

Istraživanja su pokazala da je soj otkriven u Kini genetski povezan s tipom koji kruži Pakistanom. U pokrajini Xinjiang, uz pakistansku granicu, potvrđeno je najmanje sedam slučajeva. WHO je upozorio da postoji velika opasnost da se virus dodatno proširi za muslimanskog hodočašća u Meku.

Dječja paraliza, odnosno poliomijelitis, jest izuzetno zarazna bolest koja pogađa živčani sustav i često završava paralizom. Prenosi se inficiranom hranom, vodom i izmetom.

Kineske vlasti istražuju ove slučajeve, a u pokrajini je pokrenuto masovno cijepljenje. Poliomijelitis je posljednji put u Kinu stigao iz Indije 1999, a Pakistan je jedna od tek nekoliko zemalja u kojima bolest još uvijek nije iskorijenjena. Djelatnici WHO-a upozoravaju da se virus širi u neke dijelove Pakistana u kojima prije nije postojao. Za njegovo suzbijanje od ključnog je značaja da se sva djeca cijepe oralnim cjepivom.

Prema službenoj stranici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), glavni problem u provođenju programa cijepljenja predstavljaju muslimanski fundamentalisti u Pakistanu, Nigeriji i Afganistanu. Primjerice u Afganistanu vjerski su čelnici objavili fatve protiv cijepljenja koje smatraju američkom sotonskom zavjerom čiji je cilj sterilizacija muslimana. Prema drugoj teoriji koju šire ekstremisti, cijepljenje je pokušaj da se odbaci Alahova volja. Talibani su u više navrata strijeljali medicinske djelatnike, među kojima i Abdula Ghanija Marwata, čelnika pakistanske državne agencije Bajaur. U nekoliko posljednjih godina zabilježen je cijeli niz premlaćivanja te nekoliko otmica liječnika. Slična situacija utvrđena je i u Afganistanu i Nigeriji. Pakistanski zdravstveni djelatnici 2006. su objavili da nisu uspjeli cijepiti više od 160.000 djece zbog glasina da je cjepivo američka zavjera te da izaziva impotenciju.

Prije programa masovnog cijepljenja 1988. svaki se dan oko 1000 ljudi zarazilo virusom. Otada do 2006. broj oboljelih u svijetu pao je sa 350.000 na samo 1.900.