EMAD MOSTAQUE

Direktor Stability AI-ja dao ostavku: 'Ne možemo se nadmetati s centraliziranim AI-jem'

25.03.2024 u 14:46

Bionic
Reading

'Ne možemo se nadmetati s centraliziranom umjetnom inteligencijom izgradnjom još jedne centralizirane umjetne inteligencije'

Osnivač i izvršni direktor Stability AI-ja Emad Mostaque odstupio je s čelne uloge i uprave tog startupa, objavila je tvrtka u petak navečer. Stability AI, koji podupiru investitori poput Lightspeed Venture Partnersa i Coatue Managementa, nema stalnu zamjenu za izvršnog direktora, ali je imenovao svog operativnog direktora Shan Shan Wonga i tehničkog direktora Christiana Lafortea kao privremene su-izvršne direktore, izvještava TechCrunch.

Stability AI, koji je izgubilo više od šest ključnih talenata u posljednjim kvartalima, objavio je da Mostaque odstupa kako bi nastavio s decentraliziranom umjetnom inteligencijom. U nizu postova na X-u, Mostaque je iznio mišljenje da se 'centralizirana umjetna inteligencija' ne može pobijediti s više 'centralizirane umjetne inteligencije', misleći na vlasničku strukturu AI startupa kao što su OpenAI i Anthropic.

Dodatno je ustvrdio da je sam odlučio odstupiti s čelne pozicije jer drži najveći broj kontrolnih dionica. 'Trebali bismo imati transparentnije i distribuiranije upravljanje umjetnom inteligencijom jer ona postaje sve važnija. To je težak problem, ali mislim da ga možemo riješiti', dodao je. 'Koncentracija moći u umjetnoj inteligenciji loša je za sve nas. Odlučio sam se povući kako bih to popravio u Stability i drugdje.'

Mostaqueov odlazak iz Stability AI-ja, startupa poznatog po popularnom alatu za generiranje slika Stable Diffusion, dolazi usred stalne borbe u startupu koji je od listopada 2023. trošio procijenjenih osam milijuna dolara mjesečno, prema Bloombergu koji je također primijetio da startup je neuspješno pokušao prikupiti nova sredstva u vrijednosti od četiri milijarde dolara.

Mostaqueu, čini se, prije otprilike godinu dana rast prihoda nije bio prioritet. U prošlogodišnjem postu na X-u, izrazio je svoje zadovoljstvo 'čudnom usredotočenošću generativnih AI tvrtki na profit' iako je 'tehnologija korisna, ali daleko od zrelosti jer se nova otkrića događaju gotovo svakodnevno.' Naveo je nekoliko primjera, uključujući MagicLeap, koji je potrošio milijarde prije nego što je ostvario prihod.

'Isplate od odgovarajućeg generativnog istraživanja i razvoja umjetne inteligencije jasnije su i brže za tržište nego bilo što što smo vidjeli. Stvorit će mnogo veću ekonomsku vrijednost od, na primjer, samovozećih automobila u koje je ukupna investicija iznosila je 100 milijardi dolara dok se prihod nije isplatio', napisao je.

Njegovi komentari na Redditu prošlog mjeseca ponudili su uvid u promjenu fokusa. 'Dobro nam ide i već smo ove godine ispred predviđanja. Naš cilj je imati pozitivan novčani tok ove godine, mislim da bismo to mogli postići', napisao je.

Objava Stability AI-a završava iznimno aktivan tjedan za industriju umjetne inteligencije. Inflection AI, startup koji je prikupio oko 1,5 milijardi dolara, objavio je u ponedjeljak da su se dva njegova suosnivača, kao i nekoliko drugih zaposlenika, pridružili Microsoftu, koji je vodio najnoviji krug financiranja.