SJAJNIJI I LJEPŠI

Dijamanti su prošlost, upoznajte superdragulje!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 08.06.2011 16:43
  • Objavljeno 08.06.2011 u 15:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Atomi ugljika mogu se kombinirati u različite konfiguracije s raznovrsnim svojstvima. Najpoznatije su svakako grafit i dijamant, međutim, nove računalne simulacije pokazuju da taj element može stvoriti čak i ljepše kristale od kralja svih dragulja

Istraživač Artem Oganov sa Sveučilišta Stony Brook u New Yorku i njegov tim otkrili su da na određenim temperaturama i pod određenim tlakom nastaju nove stabilne strukture ugljika koje je nazvao hP3, tI12 i tP12.

Nijedna od njih nije tako tvrda kao dijamanti, međutim, gušće su od njih između 1,1 i 3,2 puta.

'Ovi novi alotropi su značajno gušći od svih poznatih alotropa ugljika', rekao je Oganov.

To svojstvo im daje viši indeks loma i time veći sjaj i blještavilo.

Ugljik je i supervodič?

Simulacije njujorškog tima pokazuju da spomenuta tri materijala imaju različite zabranjene pojaseve koji određuju energiju potrebnu za skok elektrona s jednog energetskog nivoa na drugi. Jedan od njih - tP12 - ima veći zabranjeni pojas od svih alotropa ugljika, što ga čini odličnim kandidatom za supravodljivost.

Boris Yakobson sa Sveučilišta Rice u Houstonu objašnjava da velike varijacije u zabranjenim pojasevima podrazumijevaju snažne interakcije među elektronima koje omogućuju stvaranje elektronskih parova poznatih kao Cooperovi parovi koji su temelj supravodljivosti.

Nije ih lako stvoriti

No znanstvenici ističu da spomenute konfiguracije neće biti lako stvoriti. 'Još ne znamo kako bismo ih mogli proizvesti', rekao je član tima Vadim Brazhkin s Instituta za fiziku visokih tlakova u Troitsku u Rusiji.

'Izlaganjem standardnih poznatih materijala poput grafita i amorfnog ugljika ekstremnom tlaku možda bismo mogli dobiti male količine novih materijala', rekao je.

Oganov kaže da je poznato da u 'šok kompresiji' grafita i amorfnog ugljika nastaju brojne neidentificirane konfiguracije ugljika. Uvjeren je da bi neke od njih mogle biti novi alotropi koje je otkrio njegov tim.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi