TAJNA BURMANSKOG KRALJA

Dešifrirano misteriozno zlatno pismo

05.01.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Njemački su znanstvenici objavili da su konačno uspjeli dešifrirati burmansko pismo iz 18. stoljeća izrađeno od čistog zlata i ukrašeno brojnim rubinima

Zlatno pismo koje je kralj Burme Alaungpaya 1756. poslao engleskom kralju Georgeu II ležalo je u hanoverskoj biblioteci Leibniz 250 godina, a da nitko nije znao njegov sadržaj.

Znanstvenicima su za dešifriranje trebale tri godine. Kada je tekst konačno razotkriven, pokazalo se da Engleskoj nudi trgovačku suradnju.

Ugravirano na zlatnoj ploči veličine 55 sa 12 cm i optočeno sa 24 rubina, u 'omotnici' od slonove kljove, pismo je trebalo iskazati poštovanje kralja Alaungpaye prema engleskom kralju. George II ga je odmah po primitku pohranio u kraljevsku knjižnicu u svom rodnom Hanoveru. Međutim, danski kralj Christian oštetio ga je prilikom posjeta gradu 1768.

'Oštećenja su dodatno otežala dešifriranje', rekao je Georg Ruppelt, ravnatelj knjižnice.

Voditelj studije, luksemburški povjesničar i stručnjak za Burmu Jacques Leider još nije u potpunosti dovršio istraživanje pisma koje bi ove godine trebalo biti objavljeno na međunarodnom kongresu.

 

Ono će službeno biti predstavljeno 18. siječnja u knjižnici Leibniz u kojoj se također čuvaju pisma i osobni predmeti matematičara i filozofa iz 18. stoljeća Gottfrieda Wilhelma Leibniza.

 

Alaungpaya je bio prvi kralj i utemeljitelj Kongbaung dinastije iz ranog razdoblja Burme. Povijest ga pamti kao vješta diplomata i vladara. Za njegova vodstva dinastija je osvojila susjedne teritorije, a održala se i stotinjak godina nakon njegove smrti.

Kralj Alaungpaya

Rođen je u rujnu 1714. kao Aung Zeya (pobjednička pobjeda) u obitelji skromnog porijekla u malenom selu sjeveroistočno od Ave. Invazija obližnjeg kraljevstva Mon 1752. poslužila mu je kao odlična prilika za uspon na prijestolje. Organizirao je pokret otpora, a nakon pobjede seoski su ga čelnici proglasili vladarom Burme.

 

Nedugo nakon ustoličenja uspostavio je preduvjete za ujedinjenje zemlje i za svoju prijestolnicu odabrao grad Moksobomyo. Godine 1757. postao je jedan od najmoćnijih vladara istočne polutke. Imao je sedam družica, među kojima i kraljicu Me Yun San. One su mu rodile desetero sinova i sedam kćeri. Umro je od rana zadobivenih tijekom osvajanja kraljevstva Ayutthay 1760. godine.