PARANORMALNO U TEHNIČKOM MUZEJU

Dane Nikole Tesle otvorio - Drago Plečko!

02.02.2011 u 09:29

Bionic
Reading

U Tehničkom muzeju u Zagrebu jučer su počeli tradicionalni Dani Nikole Tesle, a čast otvaranja te manifestacije prigodnim predavanjem u instituciji od nacionalnog i znanstvenog značenja pripala je - hrvatskom 'stručnjaku za paranormalno' Dragi Plečku!

Vijest je izazvala konsternaciju u znanstvenoj zajednici, a neki njezini ugledni članovi burno su reagirali u pismima pritužbe organizatorima Dana Nikole Tesle i samom Tehničkom muzeju. Znanstvenici upozoravaju da je Tesla i dosad prečesto bio zloupotrebljavan za promicanje pseudoznanosti, a Tehnički bi muzej upravo trebao biti predvodnik u ispravljanju te krive percepcije umjesto da je potiče.

Nije sporna činjenica da se uz lik i djelo vjerojatno najvećeg znanstvenika s ovih prostora već desetljećima lijepe ljubitelji nadnaravnih sfera i teorija urote, pa nema sumnje da bi tu pojavu bilo zanimljivo obraditi nekim ozbiljnim predavanjem u sklopu njegovih Dana (možda ne baš uvodnim). Međutim, svi oni koji poznaju znanstvene kvalifikacije i pseudoznanstvene sklonosti Drage Plečka morali bi biti svjesni da on tu temu ne može predstaviti na način koji bi bio prihvatljiv za ustanovu kakva je Tehnički muzej. Naprotiv, Plečko je upravo ogledni primjer tog fenomena čije bi uzroke i posljedice bilo zanimljivo istražiti!

Plečko: Tesla je imao mistične moći

To jasno potvrđuje već i sama najava sadržaja njegova predavanja nazvanog Paranormalna iskustva Nikole Tesle. Plečko u njemu - prema tekstu postavljenom na službenim stranicama muzeja - navodi da je veliki znanstvenik 'posjedovao nešto što se u žargonu zove multidimenzionalnom sviješću, odnosno sposobnost 3D vizualizacije uređaja i prirodnih fenomena'. Koji je to žargon i kakva je to definicija 3D vizualizacije koja je, kako se implicira, znanstveniku pomogla da konstruira svoje uređaje, Plečko nije pojasnio.

Neprikosnoveni vladar hrvatske paranormalne scene u Teslinoj genijalnosti prepoznaje još neke mistične elemente, ali i njemu logične uzorke ponašanja koji su ih omogućili. Tako, primjerice, tvrdi da je naš znanstvenik imao 'sposobnost viđenja izuma budućnosti na astralnim razinama' te 'rješavanja problema u snu ili tzv. hipnagoškom stanju'. Te paranormalne osobine Tesla je, kaže, stekao stresnim iskustvima u mladosti, kao i različitim oblicima deprivacije - od dugih boravaka u mraku po pećinama i crkvicama pa sve do uzdržavanja od seksa. Takva glad osjetila, uvjeren je 'majstor za spiritualno', kod slavnog je znanstvenika probudila mistične moći slične onima kakve pokorama i isposništvom stječu jogiji po špiljama Himalaja.

Istina, znanost je potvrdila da senzorne deprivacije generiraju halucinacije i religiozne vizije - što je na osebujan način u filmu 'Altered States' obradio britanski redatelj Ken Russell - međutim, nitko ozbiljan dosad nije ni ustvrdio ni dokazao da omogućuju ili potiču znanstvene spoznaje.

Da bi dokazao svoje nadnaravne spekulacije koje neodoljivo mirišu na tvornicu rubno-znanstvenih pašteta Krešimira Mišaka, Plečko ističe da je Tesla često naglašavao da ima 'plavičaste bljeskove pri zatvorenim očima'.

'Naime, žlijezda epifiza je građena, između ostalog, od stanica poput onih u retini (mrežnici) i njeno podražavanje izaziva subjektivno bljeskanje ispred očiju, što je s duhovnog stanovišta jednako popularnom 'otvaranju trećeg oka'', objašnjava stručno hrvatski parastručnjak.

Te svoje zaključke nadalje potkrepljuje činjenicom da se Tesla u Americi u više navrata susreo s indijskim duhovnim učiteljem, svamijem Vivekanandom i s njim vjerojatno razgovarao o tom svom trećem oku.

No uvrnuta priča o Teslinim danima u Tehničkom muzeju tu ne staje. Naime, privilegij sudjelovanja u otvaranju manifestacije Plečko je dobio u sklopu predstavljanja udruge Nikola Tesla osnovane 2009. godine. Na prvi pogled čini se da organizator nije mogao napraviti prikladniji izbor kada se odlučio promovirati udrugu. Međutim, već i kratko istraživanje otkriva da je njezina predsjednica Dragica Mihajlović, koja u svojoj uvodnoj riječi na službenoj stranici udruge kaže: 'Zadnje godine života Tesla je posvetio izučavanju i primjeni ORGONSKE energije. Da nije na čudan način umro 1943. godine (možda su ga uklonili svemirski gušteri Davida Ikea, op. a.), danas bi svijet izgledao drukčije, bogatije. Postoje podaci da je ta energija bila poznata Nikoli Tesli, kao i načini za njenu proizvodnju i distribuciju, koji bi omogućili da svi mi danas na raspolaganju imamo besplatnu energiju i čist planet.'

Inače, postojanje orgonske energije, nedugo nakon što ju je 1930. pretpostavio psihoanalitičar Wilhelm Reich, znanost je odbacila kao pseudoznanost, a mit o njoj nastavio je živjeti među fanovima nadnaravnog i teoretičarima urota.


Tesla s knjigom Ruđera Boškovića
Vulgarizacija Tesle

Što o Teslinoj 'paranormalnosti' misle hrvatski znanstvenici, pokušali smo saznati od eksperimentalnog fizičara, dr. sc. Darija Hrupeca s Instituta Ruđer Bošković.

Hrupec ističe da je Tesla, u prvom redu, bio genijalan izumitelj s područja elektrotehnike pa bi njegova ostvarenja trebala biti ono što je vrijedno pažnje.

'Takozvane Tesline fanove, međutim, ne privlači ni izmjenična struja, niti motor s rotacijskim magnetskim poljem, već njegova ekscentrična osobnost', upozorio je. 'Njima Tesla treba kao utjelovljenje nadnaravnih sposobnosti, tajnih znanja i oružja te teorija zavjere.'

Teslina čuda su izmišljotina ludih fanova

'Tesline nadnaravne sposobnosti su, naravno, izmišljotina. Njegov interes za takve stvari je možda i postojao, naročito u pozno doba, međutim to sigurno nije najvažnija stvar koju treba reći', objasnio je Hrupec, koji smatra da je isticanje Tesline sklonosti 'nadnaravnom' vulgarizacija genijalnosti slavnog znanstvenika.

'To je otprilike kao da Van Gogha svedete na 'čovjeka koji si je odrezao uho' ili Tina Ujevića na 'čovjeka koji je volio popiti', objasnio je.

Ruđerovac također smatra da je mistifikacija Teslih eksperimenata proizvod mašte osebujnih članova fan klubova.

'Tvorci ovih mitova su obožavatelji žedni čuda, ali ne onih lurdskih. Teslini fanovi su posebna svita. Oni se pale na tehno-čuda. Oni koji u prvi plan stavljaju njegovu navodnu povezanost s paranormalnim iskorištavaju ga kao odskočnu dasku za promicanje svojih ludih ideja. Da nije Tesle, poslužio bi im netko drugi.'

Propust Tehničkog muzeja

Hrvatski znanstvenik stoga smatra da je vodstvo Tehničkog muzeja u ovom slučaju napravilo velik propust.

'Naivno su se dali prevariti od neke udruge fanova Nikole Tesle koja je organizirala predavanje i pozvala Dragu Plečka. Činjenica da je Plečko prvi govornik kazuje da glavna tema nisu Teslina tehnička ostvarenja (što bi trebalo biti s obzirom na misiju tog muzeja), već priče o nadnaravnom. Time Tehnički muzej ne promiče znanost i tehniku nego pseudoznanost i šarlatanstvo', zaključio je dr. Hrupec.

Teslina rodna kuća
Organizatori: Treba imati otvoren um

Jedan od organizatora manifestacije, Renato Filipin, viši kustos u Tehničkom muzeju, za tportal je rekao da je uvjeren da znanstvenici koji su izrazili nezadovoljstvo najavama Plečkova predavanja zapravo nisu ni pročitali o čemu je naš stručnjak za nadnaravno planirao govoriti.

'Osim toga, predavanje organizira udruga Nikola Tesla. Nije ga predložio muzej, nego udruga koja u sklopu Dana ima svoju funkciju – među ostalim, organizira nagradni kviz. Ona ga je odabrala za svog počasnog predstavnika. Ja sam inženjer elektrotehnike i imam svoje viđenje Nikole Tesle, međutim Teslu ne treba promatrati ograničeno. Treba dozvoliti i drugačija razmišljanja o njemu', defanzivno je zaključio Filipin.

Nakon ovakvog tumačenja čini nam se logičnim da Tehnički muzej predloži Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da naša zemlja, već otprije poznata po otvorenom umu (sjetimo se samo viska na Rektoratu koji ne smeta ni rektora i fizičara Aleksu Bjeliša), napravi još jedan iskorak koji bi značajno povećao genijalnost našeg naroda – da uz znanstvene predmete uvede i jedan izborni: deprivaciju osjetila. Gdje bi nam onda bio kraj!?