BRITANSKI METEOROLOZI:

CO2 se nakuplja brže od potrebnog za ograničenje globalnih temperatura na 1.5 °C

19.01.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Ugljikov dioksid nakuplja se u atmosferi brže od potrebnog za ograničenje globalne temperature do 1.5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijskih razina, objavila je britanska meteorološka služba (UK Met Office)

To je ograničenje ključni cilj Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. koji se čini sve teže dostižnim. Met Office predviđa da će razina CO2 doseći u svibnju vrhunac od 426.6 čestica po milijunu (ppm), što je prema procjenama više nego ikada u posljednjih 2 milijuna godina.

Met Office kaže da bi bez biljne i oceanske apsorpcije povećanje CO2 bilo dvostruko veće. El Nino je smanjio sposobnost oceana u apsorpciji CO2, što utječe na visoku koncentraciju.

'Ovogodišnji procijenjeni rast koncentracije ugljikova dioksida u atmosferi daleko je iznad sva tri scenarija kompatibilna s ograničenjem na 1.5C', kazao je Richard Betts, autor procjene Met Officea. Betts ističe da se 'ubrzao porast CO2 u atmosferi u posljednjih šest desetljeća'.

'Da bi globalno zagrijavanje ostalo ispod 1.5C, razina gomilanja CO2 u atmosferi trebala bi značajno usporiti u narednim godinama i u potpunosti se zaustaviti prije sredine stoljeća. Procjena za 2024. ne pokazuje usporavanje', kaže Betts.

Met Office procjenjuje da je trenutno zagrijavanje na razini od oko 1.3 stupnja Celzija iznad predindustrijskih razina. Prelazak granice od 1.5 stupnjeva Celzija dogodit će se nakon što to bude prosječna vrijednost u razdoblju od oko 20 godina.