ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Japanci bombardirali asteroid kako bi otključali tajne Sunčevog sustava

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.04.2019 13:49
  • Objavljeno 08.04.2019 u 13:43
Pogled izbliza na asteroid Ryugu

Pogled izbliza na asteroid Ryugu

Izvor: Japanska agencija za istraživanje svemira / Autor: Japanska agencija za istraživanje svemira

Svemirska letjelica udaljena gotovo 300 milijuna kilometara od Zemlje ispustila je kantu s eksplozivom na asteroid. Uzorak iz tako nastalog kratera mogao bi nam reći ponešto o povijesti ranog Sunčevog sustava

Hayabusa2 je letjelica Japanske agencije za istraživanje svemira. Lansirana 2014. godine, sve dosad je putovala kako bi presrela asteroid Ryugu i pridružila mu se u putovanju svemirom. Ima zadaću prikupiti uzorke i vratiti ih na Zemlju radi istraživanja. Pritom će koristiti nekoliko nekonvencionalnih načina kako ostvariti taj cilj.

Primjerice, dosad je već odaslala nekoliko robota na asteroid. Tijekom rujna prošle godine dva cilintrična robotska rovera poslana su kako bi s površine asteroida prikupljali podatke i fotografirali ga.

Nekoliko tjedana kasnije poslan je još jedan robot kako bi istraživao teren, da bi se u veljači ove godine Hayabusa2 polako približila površini asteroida i u njega ispalila projektil nalik metku i prikupila materijale koji su se otkinuli pritom.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju
6

Prošle noći Hayabusa2 je na asteroid odaslala kanister u obliku stošca s nešto eksploziva (nazvan Small Carry-on Impactor, SCI) i potom se odmakla na sigurnu udaljenost kako bi izbjegla oštećenje krhotinama nakon eksplozije.

SCI je stigao točno na vrijeme, a letjelica ga je snimila dok se približavao asteroidu, udaljena tek nešto više od kilometar. Eksploziv je detoniran iznad površine asteroida Ryugu, što je usmjerilo bakrenu ploču prema njegovoj površini brzinom od 1,9 kilometara u sekundi. Nastao je krater čiji je promjer procijenjen na oko deset metara.

Nakon što se krhotine nastale udarom raščiste Hayabusa2 će se vratiti iznad kratera, a znanstvenici će trebati procijeniti je li dovoljno sigurno da uzme uzorak iz tog kratera ili drugog, od ranije prisutnog.

Uzorak iz novog bio bi bolja opcija jer bi bio iz dijela asteroida koji nije milijardama godina bio izložen svemiru, pa bismo mogli dobiti bolji uvid u to kako je Sunčev sustav izgledao dok je nastajao.

Naime, pretpostavlja se kako su asteroidi ostaci ranog razdoblja formiranja matičnog nam solarnog sustava, uglavnom nepromijenjeni još od vremena kad su nastali prvi planeti prije 4,5 milijarde godina, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!