ZAGRIZLI JABUKU

Chrome sad može na iPad i iPhone

29.06.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Popularni Googleov preglednik odškrinuo je vrata prema dosad gotovo nedodirljivom Appleovom carstvu. A Google Docse odsad možete koristiti offline

Chrome za iOS nudi sinkronizaciju tabova, povijesti pretraživanja i lozinki na različitim uređajima. Neće imati pristup tehnologiji koju Apple koristi za svoj preglednik Safari, a nećete moći promijeniti ni preglednik koji ste postavili kao početni.

Besplatni preglednik vrtjet će se na inačicama iOS-a 4.3 i kasnijim. Trenutno je aktualna verzija 5.1.1., a šestica se očekuje krajem godine.

Dosad je jedino Opera nudila konkurentski preglednik za iOS, nazvan Opera Mini. Internet Explorer i Firefox nemaju inačice za Appleove uređaje. Chromeov ulazak na tržište mogao bi pojačati pritisak na tvrtku iz Cupertina da omogući korištenje više preglednika.

Chrome od veljače ima verziju za Androide, a na Googleovom tabletu Nexus 7 standardni je preglednik. Prema podacima koje je objavila ta tvrtka, popularni preglednik koristi više od 310 milijuna surfera. Prije dvije godine imao je samo 70 milijuna, a lani 160 milijuna.

Ima još promjena. Google Docs ćete odsad moći koristiti i kad niste spojeni na internet, zajedno s diktiranjem i nizom drugih usluga za uređaje pogonjene Androidom.

Google Drive, koji je dosad prikupio više od deset milijuna korisnika, također je postao dostupan korisnicima iPhonea i iPada, a i tješnje je integriran s operativnim sustavom Chrome.

Google nastoji povezati svoje servise i omogućiti njihovo neometano korištenje na svim dostupnim platformama, bile one na internetu ili ne. Cilja ne samo na Appleovo tržište, već i Microsoftovo, najviše u segmentu poslovnog softvera.