ZAČARANI KRUG

Često ih brkamo: Što je ransomware, a što kibernetička iznuda? Evo ključnih razlika

21.06.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Ransomware se često koristi za kibernetičko iznuđivanje, ali to nije uvijek slučaj. Pogledajmo o čemu se radi

Iako se ta dva pojma često brkaju, postoji razlika između ucjenjivačkog softvera (ransomware) i kibernetičke iznude. Ti su pojmovi povezani, a jedan može dovesti do drugoga.

Što je ucjenjivački softver (ransomware)?

Ransomware je zlonamjerni softver (malware) koji žrtvi zaključava pristup uređaju ili podacima dok ne plati otkupninu. Haker šifrira podatke, čineći ih nečitljivima bez ispravnog ključa za dešifriranje (recimo, lozinke).

Ucjenjivački softver često cilja tvrtke u kojima nemogućnost pristupa podacima može dovesti do gubitka kupaca i povjerenja u robnu marku. Količina informacija koju posjeduju tvrtke također je značajnija od informacija koje posjeduje javnost općenito.

To je jedan od razloga zbog kojih su medicinske ustanove, naprimjer, toliko osjetljive na ovaj oblik napada: količina privatnih podataka, čak i samo osobnih podataka, koje se drži na takvom mjestu osobito je značajna.

Što je kibernetička iznuda?

Kibernetička iznuda je čin držanja osjetljivih podataka da bi se dobila otkupnina. Ransomware se često koristi za iznuđivanje te vrste, ali to nije uvijek slučaj.

Naime moguće je iste rezultate postići i drugim metodama - primjerice, prijetnjom objavom osjetljivih osobnih informacija ili privatnih fotografija seksualne prirode.

Kako ransomware može dovesti do kibernetičke iznude?

Svaki ransomware blokira podatke da bi se iznudila otkupnina.

Ona ne mora biti nužno novčana - napadač može tražiti više podataka da bi dobio pristup novim žrtvama, novom materijalu pomoću kojeg bi nastavio ucjenjivati ili naveo na daljnje širenje ransomwarea te druge radnje koje inače ne biste poduzeli.

Dakle kibernetička iznuda može dovesti do ransomwarea, što dalje može voditi u začarani krug, iz kojeg se sve teže i teže izvući. Ukratko, ransomware je upotrijebljeni softver, a kibernetička iznuda je radnja koja može (ali i ne mora) koristiti zlonamjerni softver da bi se došlo do novca ili drugih vrijednosti.

Cilj i jednog i drugog je isti: ucijeniti žrtve da bi učinile nešto u korist napadača, piše Make Use Of.