ZNANOST

CERN odbio obnoviti ugovor s Microsoftom: 'Od sada koristimo svoj softver'

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 14.06.2019 13:50
  • Objavljeno 14.06.2019 u 13:50
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dom Velikog hadronskog sudarivača već dvadeset godina koristi Microsoftove proizvode, no čini se kako toj eri uskoro dolazui kraj. Razlog? Visoke cijene

CERN je tijekom zadnjih dvadeset godina koristio Microsoftove proizvode po sniženoj cijeni zbog posebnog popusta za 'akademske institucije'. Ovog ožujka, na kraju prošlog ugovora, Microsoft je odlučio poništiti CERN-ov akademski status. Prema službenom blogu CERN-a, novi ugovor diktira deseterostuko više cijene, što je, prema svemu sudeći, bilo neprihvatljivo. CERN je kao odgovor, povukao zavjesu i predstavio godinu dana star projekt migracije softvera na open source pod imenom Microsoft Alternatives, odnosno MAlt.

bolje spriječiti nego liječiti

Mobiteli ne vole kad im je vruće: Evo kako ćete ih zaštititi od pregrijavanja

Pogledaj galeriju
9

CERN u blogu navodi da je 'MAltov zadatak vratiti institut za kormilo koristeći open source softver.' Cilj mu je slomiti CERN-ovu vezu sa komercijalnim softverom i 'zadržati kontrolu nad podacima'. Višegodišnji projekt počet će sa uslugom za mail koju će koristiti IT odjel i nekoliko dobrovoljaca. Ako sve krene po planu, CERN će prebaciti sve zaposlenike na novi email sustav. Institut također planira udaljiti se od paketa Skype for Business.

Premda je Microsoft odlučio sniziti cijenu CERN-ovih licenca za softver tijekom desetogodišnjeg razdoblja kako bi im pomogao u adaptaciji, CERN tvrdi da su povećani troškovi jednostavno neodrživi te da nije jedina institucija koju je susrela ista sudbina. Lansiranjem MAlta, CERN vjeruje da će biti jedna od prvih institucija koja će se prebaciti na open source te će samim time postati primjerom drugima. 'Ako prodavači softvera povećaju cijene, mogli bismo vidjeti još kompanija koje bi mogle napraviti isto što i mi' komentiraju predstavnici CERN-a.

  • +2

Cern - EPA

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SALVATORE DI NOLFI/EPA

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!