Era tableta

'Čaroban i revolucionaran uređaj': Na današnji dan prije deset godina predstavljen prvi iPad

27.01.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Danas se u Centru za umjetnost Yerba Buena u San Franciscu obilježava deseta obljetnica otkako je Steve Jobs javnosti predstavio prvi iPad. Bio je to jedan od posljednjih proizvoda koji je Jobs osobno pokazao prije svoje smrti 2011.

Steve Jobs, alfa i omega kompanije Apple, tvrdio je da između pametnog telefona i laptopa ima mjesta za novu kategoriju uređaja, ali samo ako će svoj posao odrađivati bolje od postojećih uređaja. A potom je tog 27. siječnja 2010. pred ushićenom publikom predstavio novi proizvod - iPad.

Nazivao ga je 'čarobnim i revolucionarnim uređajem' za pregledavanje interneta, čitanje i slanje e-pošte, pregledavanje fotografija, gledanje videozapisa, slušanje glazbe, igranje igara, čitanje e-knjiga i drugo.

'iPad je naša najnaprednija tehnologija u čarobnom i revolucionarnom uređaju po nevjerojatnoj cijeni', rekao je tada Jobs. 'iPad stvara i definira potpuno novu kategoriju uređaja koji će korisnike povezati s njihovim aplikacijama i sadržajem na mnogo intimniji, intuitivniji i zabavniji način nego ikad prije.'

'iPad je naša najnaprednija tehnologija u čarobnom i revolucionarnom uređaju po nevjerojatnoj cijeni', najavio Jobs novi uređaj Izvor: Društvene mreže / Autor: Ben Hollberg

Originalni iPad imao je 9,7-inčni zaslon, jednojezgreni Apple A4 procesor, do 64 GB prostora za pohranu, 256 MB RAM-a,10 sati trajanja baterije, Bluetooth 2.1... Najjeftiniji Wi-Fi modeli za američko tržište stajali su 499 dolara, dok su modeli s Wi-Fi i 3G vezom startali od 629 dolara. Originalni iPad nije imao kameru.

Tanak samo 0,5 centimetara i težak jedva 1,5 kilograma, iPad je bio tanji i lakši od bilo kojeg tadašnjeg prijenosnog računala ili notebooka.

Apple je iPad počeo prodavati 3. travnja 2010. Dan kasnije kompanija je objavila da je već prodala više od 300.000 iPada. A kad je u ožujku 2011. predstavio iPad 2, Jobs je objavio kako je u devet mjeseci prodano skoro 15 milijuna iPada prve generacije.

Tijekom posljednjeg desetljeća, nova generacija iPada izlazi svake godine, s nekoliko novih značajki i dizajnerskih zahvata.

27. siječnja 2010.: Steve Jobs predstavlja prvi iPad uzvanicima u San Franciscu Izvor: Avalon Editorial / Profimedia / Autor: Xinhua/Photoshot

Kruže glasine da će Apple svoju iPad Pro liniju osvježiti već u ožujku. Ključna novost trebao bi biti sustav stražnjih kamera s trostrukim objektivima i naprednim 3D senzorima za proširenu stvarnost.