FLEECEWARE

Budite pažljivi: Prevaranti vrebaju igrače Minecrafta na Androidu

11.11.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Ako ste preuzeli ijednu od ovih aplikacija za Minecraft, postoji šansa da ste postali žrtvom vrlo skupe prevare

Ako pitate stručnjake za cyber sigurnost, igrači Minecrafta koji preko Google Play Storea preuzimaju neslužbene aplikacije za popularnu igru mogli bi ostati bez puno novca. Ako preuzmete aplikacije povezane sa vrlo popularnim naslovom koje igru modificiraju na jedan ili drugi način, otvarate se svijetu prevaranata koji bi vas mogli koštati vašeg teško stečenog novca.

Korisnici mobilnog Minecrafta pod udarom

Stručnjaci iz Avasta su u najnovijem izvješću objavili popis aplikacija koje vrebaju na igrače Minecrafta, kao i dio igrača Robloxa. Tehnički naziv za ovakve aplikacije je fleeceware (fleece - runo), vjerovatno zbog reference na 'šišanje' korisnika.

Aplikacije rade tako da navlače igrače Minecrafta i Robloxa da preuzmu stvari poput skinova za likove ili modifikacije unutar igre koje igru mogu promijeniti u cijelosti. Ovakve ponude su samo dostupne nekoliko dana, nakon čega aplikacija počne naplaćivati tjednu 'članarinu' od oko 30 dolara mjesečno.

Prema Avastovoj statistici, svaka od ovih aplikacija preuzeta je preko milijun puta, što znači da uz tjednu članarinu od 30 dolara njihovi tvorci trenutno zarađuju milijune, komentira MakeUseOf. Naravno, broj preuzimanja nije jednak broju pretplatnika, no ako je samo jedna osoba ispunila pretplatu, riječ je o zaradi od 30 milijuna dolara od datuma izlaska aplikacije.

Donosimo listu aplikacija koje je Avast prijavio Googleu kao fleeceware.

  • Skins, Mods, Maps for Minecraft PE (preko milijun preuzimanja, 30 dolara tjedno)
  • Skins for Roblox (preko milijun preuzimanja, 30 dolara tjedno)
  • MasterCraft for Minecraft (preko milijun preuzimanja, 30 dolara tjedno)
  • Master for Minecraft (preko milijun preuzimanja, 30 dolara tjedno)
  • Boys and Girls Skins (preko milijun preuzimanja, 30 dolara tjedno)
  • Maps Skins and Mods for Minecraft (100.000 preuzimanja, 30 dolara tjedno)

Voditelj tima za analizu Malwarea u Avastu rekao je da je Google odlučio blokirati svega deset prijavljenih aplikacija, što znači da u Play Storeu postoje programi koji slijede ovu praksu i tjedno naplaćuju iznose oko 30 dolara.

Ako Google ne radi dovoljno da bi suzbio fleeceware, koje su nam opcije?

Kako izbrisati fleeceware?

Na sreću, brisanje fleecewarea nije prevelika znanost zato jer se brišu kao sve druge aplikacije. Stvar na koju moramo obratiti pažnju su postavke u Google Play Storeu, odnosno 'Subscriptions' iliti pretplate. Tamo će korisnici morati otkazati pretplatu na programe koji ih nastoje opljačkati.

Ako želite biti sigurni, obavezno pazite na proizvođače aplikacija i provjerite radi li se o legitimnom izvoru. Također pročitajte recenzije i zapamtite staru poslovicu: ako izgleda predobro da bi bilo istinito, vjerojatno je predobro da bi bilo istinito.