OPASNOSTI INTERNETA

Britanci i prvorođenu djecu daju za besplatan Wi-Fi

03.10.2014 u 06:55

Bionic
Reading

Nekolicina Londonaca je pristala predati svoje najstarije dijete u zamjenu za besplatan Wi-Fi u jednom kafiću u zaposlenoj poslovnoj četvrti. Kako bi korisnici dobili pristup javnoj mreži, morali su pristati na 'predaju prvorođenog djeteta na cijelu vječnost', a u kratkom vremenu je na mrežu 'sjelo' šest ljudi. Sitni tisak malo tko da je pročitao ispijajući omiljeni kofeinski napitak i surfajući financijskim stranicama

Riječ je o pokusu kojim su se pokušale naglasiti opasnosti javnog interneta, a kojeg je provela poznata sigurnosna kompanija F-Secure. 'Budući da je riječ o pokusu, vratit ćemo djecu njihovim roditeljima', šaljivo su rekli iz kompanije. No - problem je itekako stvaran i značajan.

Sve je napravljeno zahvaljujući uređaju kojeg je pripremila 'etična hakerska kompanija' SySS. Na njihov mobilni Wi-Fi hotspot (dovoljno malen da se smjesti u torbicu) se u svega pola sata spojilo čak 250 ljudi. Nekolicina se na taj hotspot spojila automatikom, zahvaljujući postavkama na uređajima, a drugi su se svjesno spojili na 'besplatan internet' - ignorirajući 'uvjete korištenja'. Zajednička crta svima jest to da su svi ignorirali opasnosti koje vrebaju u takvom okružju.


SySS je tako bio u mogućnosti vidjeti e-mail poruke, adrese, lozinke - sve ono što je išlo 'besplatnim internetom', a za što je trebao uređaj vrijedan tek dvjestotinjak eura. Europski centar za cyber kriminal je za ovu studiju izjavio kako su već ranije imali izvještaje o kriminalcima koji su koristili 'besplatan Wi-Fi' kako bi ugrabili osobne podatke korisnika.

'U najboljem slučaju, vaš uređaj pruža samo dio informacija o vama - a u najgorem su ugrožene vaše lozinke, dostupne potpuno javno, jer bilo tko na mreži može vidjeti sve', rekao je sigurnosni savjetnik za F-Secure, Sean Sullivan