ISPROBALI SMO

Bose QuietComfort 35: Tiho, meko i bežično

21.09.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Bose je u modelu QuietComfort 35 prvi put povezao tehnologiju poništavanja buke s bežičnom povezivošću. Rezultat je prilično dobar križanac koji će vam se lako uvući pod kožu

Bose QuietComfort 35 nisu naročito lijepe slušalice. Djeluju plastično (što uglavnom i jesu) i u sivom izdanju - kakav je bio model koji je pristigao na recenziranje - prosječno, gotovo neugledno. Postoji i crni model koji (barem prema fotografijama) izgleda nešto atraktivnije.

Na desnoj slušalici su kontrole za pojačavanje i stišavanje zvuka, dugme javljanje na poziv i prekidanje istog te dugme za upravljanje Bluetoothom. Rade kako treba, jedino što bih volio da su dugmad za volumen nešto osjetljivija te s manjim hodom. Tu su i lampice koje pokazuju popunjenost baterije i jesu li slušalice povezane s Bluetoothom.

Sklopive su, pa ih je lako spakirati u futrolu s kojom dolaze, s USB kabelom, kabelom s jackovima 2,5 i 3,5 milimetara te utičnicom-adapterom za zrakoplove. Zbog kompaktnosti i male težine su vrlo pogodne za transport, zbog čega bi se mogle svidjeti onima koji puno vremena provode putujući.

No, to im nije najjači adut. Bose je poznat po svojoj tehnologiji poništavanja buke, a QC 35 po tome nisu iznimka.


Zvučna izolacija došla je do izražaja čim sam slušalice stavio na glavu. Mekani jastučići temeljito su mi prekrili uši, uklonivši većinu buke iz okoliša kao da je rukom odnesena, a da još nisam ni pustio glazbu. Fantastičan osjećaj.

Glavna je prednost tehnologije poništavanja buke, ako mene pitate, to što ne moram nafrljiti volumen do daske kako bi čuo to što slušam u bučnim okruženjima poput ulice, autobusa ili vlaka.

Posao u slučaju QC 35 obavljaju dva Boseova digitalna čipa, po jedan za svako uho, koji primaju zvukove koje bilježe mikrofoni ugrađeni u slušalice i nepoželjne eliminiraju suprotnim signalom u djeliću milisekunde.

Izolacija, naravno, nije apsolutna a ne treba ni biti. Koliko sam uspio primijetiti, lakše se probijaju zvukovi viših nego nižih frekvencija. Isprobao sam ih i na otvorenom. Razina poništavanja buke iz okoliša i dalje je bila visoka, ali mikrofoni su se borili s vjetrom iako nije bio jak. Usprkos tome, dojam je bio jako, jako dobar.

Zvuk je bio odličan u svim uvjetima i na svim razinama, topao, mekan i čist. Basovi su mekani i ne tuku glavu, visokotonci ne vrište. Očekivano, bio je nešto kvalitetniji sa žicom nego bez nje, ali ne drastično.

QC 35 možete koristiti i za obavljanje telefonskih razgovora. Poništavanje buke iz okoliša pritom je iznimno korisno, a na raspolaganju je i značajka pomoću koje čujete svoj glas dok govorite, tako da ne morate vikati dok razgovarate. Ali možete, ako želite.

Povezivanje Bluetoothom s mobitelima išlo je glatko, s pratećom aplikacijom Connect (dostupna za Android i iOS) i bez nje. Podržano je povezivanje s dva uređaja odjednom, tako da se možete prebacivati s jednog na drugi.

Kad uključite Bluetooth, slušalice će automatski će tražiti prvi kojeg ste uparili, pa drugi. Ako ne nađe niti jedan, isključit će Bluetooth automatski, što je zgodno za štednju baterije. Pomoću istog dugmeta možete i resetirati Bluetooth konekcije kako bi napravili mjesta za nove.

S druge strane, nikako ih nisam uspio upariti s laptopom pogonjenim Windowsima 10. Uparivanje bi naizgled prošlo OK, samo što zvuka bilo nije. Pokušao sam sve što mi je palo na pamet, sve što sam našao na Boseovim stranicama i sve na što sam naletio na internetskim forumima.

Najbolje što sam uspio postići bilo je povezivanje koje je trajalo nekoliko minuta, dok nisam otišao u susjednu prostoriju. Veza je nakon toga umrla i više se nije htjela vratiti. Nije bilo do debljine zida: dok su bile povezane s mobitelom švrljao sam po stanu kako i gdje mi se svidjelo.


Litij-ionska baterija nominalno može izdržati do 20 sati reprodukcije. Rekao bih kako je to približno točno. Bez problema su izdržavale po cijeli radni dan i ostale na 60-70 posto kapaciteta. Baterija se brzo puni (nešto ispod dva sata). Šteta je što nije zamjenjiva.

Kako ne bi ostali na suhom kad vam baterija presahne, QC 35 je moguće koristiti i kao klasične žične slušalice. Kabel je iznimno tanak i malo prekratak za moj ukus, ali u paketu je ionako više kao prva pomoć jer su ovo ipak prvenstveno bežične slušalice.

Mogu reći kako su mi se slušalice Bose QC 35, neuglednom izgledu unatoč, nakon par tjedana druženja uvukle pod kožu. Lagane su, udobne, s fantastičnim poništavanjem buke, dobrim zvukom i solidnim Bluetooth povezivanjem. Možda ne bi usrećile probirljivog audiofila, ali meni su bile sasvim, sasvim fajn.

Bose QuietComfort 35 - specifikacije

Dimenzije: 18 puta 17 puta 8,1 centimetar

Težina:
235 grama

Povezivost:
Bluetooth

Oprema: audio kabel, USB kabel, utičnica-adapter za zrakoplov

Ostalo: futrola

Cijena: 2.999 kuna

Ustupio:Ascomm