nema veze s klimom

Bill Gates po prvi puta otkrio zašto kupuje hrpu zemljišta

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 26.03.2021 07:36
  • Objavljeno 26.03.2021 u 07:23
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: CBS / Ferrari / Profimedia

Milijarder, bivši šef Microsofta i istaknuti filantrop Bill Gates objasnio je kupovinu nekoliko vrlo velikih zemljišta i ne - ovaj put se ne radi ni o čemu vezanom uz ekologiju ili pandemiju

Suosnivač Microsofta odgovorio je na niz zanimljivih pitanja tijekom nedavno održanog AMA (Ask Me Anything, odnosno pitaj me bilo što) razgovora na Redditu, prenosi AgFunder news. Gates je po prvi put javno progovorio o velikoj kupovini zemljišta u kojem sudjeluje zajedno sa suprugom Melindom. Štoviše, Gatesovi su prošle godine zbog toga postali najvećim zemljoposjednicima u SAD-u, barem što se tiče obradivog tla.

Nakon što ga je jedan od redditora pitao 'Hej, Bille! Zašto kupuješ toliko puno farmi?', Gates mu je odgovorio da će uskoro porasti potražnja za biogorivom, kao i povećanom investicijom u znanost i agrikulturu.

'Moja investicijska skupina je to odlučila - nema veze sa klimatskim uvjetima' napisao je.

Važan sektor

'Agrikulturni sektor je izuzetno važan. Uz produktivnije sjemenje možemo izbjeći uništenje šuma i pomoći Africi da se nosi sa klimatskim poteškoćama. Još ne znamo koliko će koštati biogoriva, no ako ih uspijemo proizvoditi po niskoj cijeni, riješit ćemo problem zagađenja kod zrakoplova i kamiona', istaknuo je.

The Land Report je u siječnju, podsjetimo, otkrio da Gatesovi imaju hrpu obradivih zemljišta u SAD-u sveukupne površine nešto veće od 979 kvardatnih kilometara koju čine manja zemljišta u Louisiani, Arkansasu i Arizoni. Firma Cascade Investment na čijem je čelu Bill Gates, kompanija koju naziva 'moja investicijska grupa' odbila je komentirati kupovinu, makar je natuknula da sve ima veze sa održivom zemljoradnjom. Cascade ima udio u Beyond Meatu i Impossible Foods, kao i John Deereu, kompaniji koja proizvodi gospodarsku opremu.

Bill & Melinda Gates Foundation početkom je godine najavio osnivanje neprofitne organizacije koja će pokušati 'ubrzati razvoj manjih gospodarstava u nerazvijenim zemljama uz naglasak na povoljnu mašineriju i alate pomoću kojih će gospodarstvenici moći proizvoditi održive usjeve te se priviknuti na utjecaj vremenskih promjena.

Sintetičko meso

Druga pitanja dotkla su se održivosti ovakvih sustava, kao i potencijalnih rješenja - uključujući desalinizaciju (odsoljavanju) morske vode. Gates je odgovorio: 'Imamo jako puno vode, no problem je što je desalinizacija i transport do farmi jako skup proces. Svekupni iznos je previsok za agrikulturalnu primjenu - novi sojevi sjemenki mogu reducirati korištenje vode, no neka područja i dalje neće imati velike urode'.

Gates se također dodirnuo 'nišne tehnologije' koja bi, prema njemu, mogla igrati veliku ulogu u borbi protiv klimatskih promjena: 'Treba nam puno tehnologija - sintetičko meso, pohrana energije, novi načini izrade građevnih materijala...cilj nam je biti otvorenima prema idejama koje na prvi pogled zvuče 'divlje'.

U intervjuu sa MIT Technology Reviewom, Gates tvrdi da društva sa povećanim prihodima trebaju težiti prema potpunoj zamjeni goveđeg mesa sintetičkim alternativama.

'Mislim da si siromašne zemlje ne mogu priuštiti umjetno uzgojeno meso, dok bi po meni one bogate trebale u cijelosti preći na sintetičku govedinu', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!