nakon 27 godina

Bezosova sjena i intelektualni sparing partner: Tko je Andy Jassy, čovjek koji je preuzeo kormilo Amazona

05.07.2021 u 10:19

Bionic
Reading

Osnivač Amazona Jeff Bezos odlazi s obećanjem da će ova tvrtka, koja je lani imala godišnji prihod od 386 milijardi američkih dolara, postati 'najbolji poslodavac na svijetu'. Tu je zadaću povjerio svojoj 'sjeni', Andyju Jassyju

Kao što je u veljači i najavio, Jeff Bezos napustio je krajem tjedna kormilo Amazona, 27 godina nakon što je iz garaže pokrenuo danas jednu od najmoćnijih svjetskih internetskih korporacija.

Njegov odlazak događa se u jeku kritika na račun radnih uvjeta u Amazonu, od kojih su se najžešće odnosile na neadekvatnu zdravstvenu zaštitu radnika u pandemiji, zbog čega su desetine Amazonovih skladišta okarakterizirane kao 'klasteri infekcija'.

Bezos, koji nije dozvoljavao ni osnivanje sindikata, odlazi s obećanjem da će Amazon, koji je lani imao godišnji prihod od 386 milijardi američkih dolara od e-prodaje, računarstva u oblaku, umjetne inteligencije i produkcije filmova, postati 'najbolji poslodavac na svijetu', a izvršenje ove zadaće palo je na leđa 53-godišnjem Andyju Jassyju, dosadašnjem izvršnom direktoru Amazon Web Servicesa.

Jassy, otac dvoje djece i veliki sportski fan koji je odrastao u Scardaleu u državi New York i pohađao Harvard, Amazonu se pridružio 1997. godine, piše The Guardian.

'Položio sam završni ispit u petak i počeo raditi u ponedjeljak, ne znajući što će biti moj posao ni titula', rekao je Jassy, dodajući da je planirao trogodišnji angažman.

Većina njegova posla odnosila se na to da bude Bezosova 'sjena' i 'intelektualni sparing partner', a osnovao je Amazon Web Services, hosting u oblaku čiju infrastrukturu za pokretanje web stranica i aplikacija koriste milijuni kompanija, škole i vlade...

Poznat je po razumijevanju tehničkih detalja, a za razliku od Bezosa, nije bježao od javnih istupa o društvenim pitanjima, tvitajući o policijskoj odgovornosti u slučaju Breonne Taylor, kao i u znak podrške pravima LGBTQ osoba.

Najavljujući svoj odlazak s funkcije početkom godine, Bezos je napisao da će Jassy biti izvanredan vođa te da ima njegovo 'puno povjerenje'.

'Biti predsjednik uprave Amazona duboka je odgovornost koja proždire', napisao je Bezos, naglasivši da kad imate takvu odgovornost, teško je usmjeriti pažnju na bilo što drugo.

Sam Bezos, koji je trenutno 'težak' oko 200 milijardi dolara čak i nakon razvoda 2019. od supruge MacKenzie Scott, kojoj je pripalo 25 posto dionica Amazona, sada će se usredotočiti na Blue Origin, tvrtku za istraživanje svemira.

Prvi veliki događaj očekuje ga 20. srpnja, kada bi raketa The New Shepard, dizajnirana za šest putnika, trebala poletjeti na visinu višu od 100 kilometara iznad Zemljine površine.

  • +2
Jeff Bezos i Andy Jassy Izvor: Profimedia / Autor: Patrick Fallon / Zuma Press / Profimedia

Da će u svemiru biti gusto, potvrdila je pak najava Richarda Bransona da će 11. srpnja testnim letom svoje tvrtke Virgin Galactic Holdings Inc otputovati do ruba svemira, čime planira preteći Bezosa.

Cijela priča uključuje kompaniju SpaceX Elona Muska, koji još nije odredio datum svog leta, a prati je optimizam da će svemirska putovanja postati mainstream, pri čemu globalna financijska kuća UBS procjenjuje da bi godišnje tržište takvog turizma do 2030. moglo iznositi tri milijarde američkih dolara.

sve osim nogometa

Učitavanje...