MACKENZIE SCOTT

Nastavlja donirati bogatstvo: Bivša supruga Jeffa Bezosa darovala još 17 milijardi kuna u dobrotvorne svrhe

16.06.2021 u 13:22

Bionic
Reading

MacKenzie Scott, filantrop, milijarderka i bivša supruga šefa Amazona Jeffa Bezosa, objavila je u utorak da je ove godine stotinama grupacija podijelila više od 2,7 milijardi dolara odnosno 17 milijardi kuna

U objavi na svom blogu, Scott je rekla da je donirala 286 vrlo utjecajnih organizacija različitog polja djelovanja, od umjetnosti i borbe za rasnu pravdu do visokog obrazovanja i borbe protiv nasilja u obitelji.

Objavom je ujedno obilježena prva njena donacija otkako se ranije ove godine udala Dana Jewetta, učitelja znanosti iz Seattlea.

'Ja, Dan i plejada istraživača, administratora i savjetnika, pokušavamo dati bogatstvo koje su omogućili sustavi kojima je potrebna promjena. U ovim nastojanjima vođeni smo poniznim uvjerenjem da bi bilo bolje kad se nesrazmjerno bogatstvo ne bi koncentriralo u malom broju ruku i da rješenja najbolje osmišljavaju i provode drugi', navodi Scott u svm blogu.

Scott je vrlo neobično pristupila filantropiji, a prethodno je rekla kako se sa svojim timom savjetovala kako što brže podijeliti svoje bogatstvo. Objava od utorka treća je njezina donacija uz manje od godinu dana.

Neto vrijednost bivše žene šefa Amzona, prema Bloombergovom indeksu milijardera, veća je od 59 milijardi dolara. Jednom od najbogatijih žena na svijetu postala je nakon razvoda od Bezosa 2019. godine, zbog čega je dobila 4 posto udjela u Amazonu. Prema indeksu, njezin je bivši suprug najbogatiji čovjek na svijetu.

  • +10
MacKenzie Scott Izvor: Profimedia / Autor: KEVORK DJANSEZIAN / Getty images / Profimedia

Scott bogatstvo donira od srpnja 2020. godine, kada je objavila donaciju od 1,7 milijardi dolara povijsno crnim koledžima i sveučilištima, uz ostale skupine. Prošloga prosinca je objavila da je stotinama različitih organizacija poklonila još 4,2 milijarde dolara.

Potpisala je 2019. godine i Giving Pledge, obvezujući se da će barem polovicu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe. The Giving Pledge su pokrenuli Warren Buffett, Bill i Melinda Gates 2010. godine kako bi potaknuli svjetske ultra-bogataše na raspodjelu svog bogatstva.