NOVINARI HAKERI

BBC provalio u računala 22.000 korisnika

12.03.2009 u 06:35

Bionic
Reading

Bez brige, web ekipa respektabilne medijske kuće BBC nije se odlučila ostaviti novinarstva i baciti u kriminalne vode, nego su željeli iz prve ruke isprobati koliko je jednostavno počiniti tu vrstu kaznenog djela

Novinari BBC-ja bez problema su kupili na internetu pripadajući program kojim se uobičajeno koriste zlonamjerni hakeri. U nekoliko sati uspješno su preuzeli nadzor nad nešto više od 22.000 računala korisnika diljem svijeta, čime su uspostavili vlastitu botnet mrežu tzv. zombie računala.

Ista su iskoristili za slanje spama na e-mail adrese otvorene za tu namjenu i u nekoliko minuta uspješno su zakrčili ciljane virtualne sandučiće.

Istom mrežom računala u ranijem dogovoru sa sigurnosnom kompanijom Prevx izvršili su DDoS (Distributed Denial of Service) napad na njihove službene stranice, koje su zagušenjem, koristeći samo 60 udaljenih računala, doveli do nepristupačnosti.

BBC je nakon testiranja uništio ovu botnet mrežu, a kontaktirao je vlasnike svih računala koja su uspješno preuzeli kako bi ih izvijestio o njihovoj ranjivosti i pogodnosti za hakerske upade.

Kako zaključuju u BBC-ju, izuzetno plaši činjenica koliko korisnika drži svoja računala nezaštićenima jer novinari koji su radili na projektu nisu neki veliki računalni znalci, a uspješno su izvršili ovu prljavu rabotu. Profesionalni hakeri koriste se još naprednijim hakerskim alatima i perfidnijim tehnikama udaljenog preuzimanja korisničkih računala.

Ponavljamo kao i mnogo puta dosada – nadograđujte vlastita računala Windows najnovijim zakrpama, bilo ručno, bilo preko opcije Automatic Update, koristite softverska rješenja za zaštitu koja također svakodnevno nadograđujte te ni u kom slučaju ne otvarajte sumnjive privitke unutar e-pošte, pogotovo od nepoznatih pošiljatelja.