BUDUĆNOST

Baterije koje se pune u trenu i traju satima?

  • Autor: M. Č.
  • Zadnja izmjena 19.04.2013 10:20
  • Objavljeno 19.04.2013 u 10:20
mikrobaterija

mikrobaterija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Beckman Institute for Advanced Science and Technology

Najveća boljka novih generacija pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala je baterija koja mora biti dovoljno jaka da omogući normalan rad uređaja, a istovremeno dovoljno tanka da se prilagodi dizajnu

S razvojem tehnologije, mobilni uređaji postaju sve tanji, a njihovi ekrani sve veći. To utječe i na potrošnju baterije, koja često nije dovoljno snažna da izdrži cjelodnevno korištenje mobilnog uređaja.

No grupa znanstvenika sa Sveučilišta Illinois stvorila je mikrobaterije koje se pune 1000 puta brže od normalnih, a navodno su do 2000 puta snažnije od uobičajenih baterija.

Ističu kako se kod tradicionalnih baterija mora birati između energije i snage. Primjerice, za emitiranje radio signala na veliku udaljenost potrebno je mnogo snage, što brzo prazni bateriju. Ukoliko pak želite slušati radio, potrebna vam je energija tijekom dugog perioda.

'Želite li dugotrajnu energiju, ne možete dobiti i veliku snagu. A želite li veliku snagu, veoma je teško dobiti i dugotrajnu energiju. Moderni uređaji zahtijevaju oboje, a naše baterije bi to mogle pružiti', zapisao je jedan od autora istraživanja, student James Pikul.

Nove mikrobaterije nude i snagu i energiju, a velike su tek nekoliko milimetara.

Baterije svoje izvrsne performanse duguju unutrašnjoj trodimenzionalnoj mikrostrukturi. Profesor William P. King i Pikul svoje su baterije temeljili na novom brzo punjivom katodnom dizajnu koji je osmislila grupa profesora Paula Brauna. King i Pikul osmislili su sličnu anodu i razvili novi način za integraciju tih dviju komponenti na mikrorazini kako bi napravili bateriju sa superiornim performansama.

Tvrde kako bi njihove baterije mogle osigurati emitiranje radio signala 30 puta dalje no što je sad moguće, odnosno učiniti uređaje 30 puta manjima.

'Svi elektronički uređaji ograničeni su veličinom baterije. Odnosno bili su dosad', istaknuo je King.

'Ovo će omogućiti novu tehnologiju. Omogućit će nam da napravimo drugačije, nove stvari', dodao je Pikul.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!