IOS 16.5.1.

Ažurirajte vaš iPhone, iPad i Mac: 'U pitanju je kritičan sigurnosni propust'

11.07.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Najnovija softverska nadogradnja za Appleove uređaje sa sobom donosi sigurnosna ažuriranja za preglednik Safari te 'zakrpu' za dosta ozbiljan sigurnosni propust

Apple je upravo izbacio novu 'brzu zakrpu' koja se distribuira sustavom Rapid Security Response i dolazi na iOS, iPadOS i macOS te se, ako imate aktiviranu značajku u postavkama ažuriranja - instalira sama od sebe.

Rapid Security Responses posebna su vrsta hitnih nadogradnji koje se jedino šalju ako je Apple otkrio ozbiljan sigurnosni propust.

Najnovija nadogradnja izbačena 10. srpnja nadogradit će macOS Ventura 13.4.1, iOS 16.5.1 i iPadOS 16.5.1. Nadalje, Safari 16.5.2 za macOS Big Sur i macOS Monterey također će dobiti veliku nadogradnju.

  • +6
iPhone 14 slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Prema Appleovim bilješkama, sigurnosni propust na macOS-u, Safariju, iOS-u i iPadOS-u je dozvolio pokretanje arbitražnog koda pri otvaranju web stranica, što znači da su vanjske stranice mogle instalirati maliciozni softver na uređaj ako ste, kojim slučajem, zalutali do krivog dijela interneta. Što je još gore, Apple kaže da je izvješće 'u divljini' te da ga hakeri 'aktivno koriste'.

Što treba napraviti da osigurate vaš uređaj? Odite u postavke i provjerite je li došla nadogradnja. Ako je, pohranite ono što trenutno radite i instalirajte nadogradnju čim prije možete, zaključuje Mashable.