ISPROBALI SMO

Asus MeMoPad 7 je odlično obiteljsko tablet računalo

07.04.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Ovaj je tablet pogodan za one koji traže napredan uređaj što neće trzati kada se požele poigrati njime, ali i uređaj koji je dovoljno jeftin da će ga bez razmišljanja dati u ruke svojoj djeci bez straha hoće li mu se dogoditi nešto

Prva stvar koju možete prigovoriti Asusovom tabletu MeMoPad 7 ME572C je ime, a ono zvuči tako generički da bi ga se posramili i najbezočniji kineski plagijatori. No kada ga isprobate, takvo bezvezno ime može vas i ohrabriti. Čini se kako su se u Asusu više bavili funkcionalnošću, a manje pamtljivim imenima i reklamnim sloganima kakve marketingaši masno naplaćuju.

Nešto su novca uložili i u dizajn, pa uređaj izgleda impresivno, ni najmanje slično gomili gore spomenutih generika. No upečatljivo dizajnirana poleđina, gumirani rubovi koji sprečavaju proklizavanje i impresivna crna staklena prednjica razočaranje su kada upalite tablet.


Ne, nije problem u ekranu, on je odličan. Problem je to što upaljen ekran otkriva debeli okvir zbog kojeg tablet izgleda zastarjelo u odnosu na trendovske konkurentske modele, a oni kao se natječu čiji će rubovi biti tanji.Asus ima opravdanje za takav dizajn sa samo 62 posto prednje površine koju čini ekran - nakon što su pogodili proizvevši prošle godine još jedan Googleov Nexus 7, na modelu ME572C držali su se američke poslovice: 'Ako nije pokvareno, ne popravljaj!'Zbog toga im ne treba pretjerano zamjeriti taj debeli obrub.

Možda će se nekom svidjeti to što će tablet moći komotno 'ščepati' za rubove bez straha da će dodirnuti aktivnu površinu ekrana, ali vizualno to naprosto izgleda zastarjelo. Za razliku od lijepo i originalno riješene zadnje strane.

Smatrali to manom ili ne, sve ćete mu oprostiti jer 7-inčni IPS LCD ima 'retinastih' 323 ppi na 1.200 puta 1.920 piksela. Da nije tako sklon packanju, bio bi fantastičan.

Za razliku od ekrana, stereo zvuk nije na vrhunskoj razini. Smještaj zvučnika dosta je nezgodno izveden, pa se zvuk lako priguši rukama kada je tablet u modu landscape

Baterija kapaciteta 3.950 mAh nije razočarala - izdržala je cjelodnevno igranje, gledanje YouTubea, chatanje i fotografiranje. Sve u svemu, davala je oko 11 sati života.

Osim Androida 4.4 sa sučeljem ZenUI, Asus je na tablet natrpao gomilu programa od kojih, po običaju, većinu nećete nikada otvoriti.No bilo kakve daljnje kritike padaju u vodu kada vidite kako radi Asus MeMoPad 7 ME572C. Ukratko, imat ćete dojam da radite na puno skupljem uređaju.

Kuca na četverojezgrenom chipsetu Intel Atom Z3560 s 1,83 GHz dok se za grafiku brine PowerVR G6400. Tu su dva gigabajta RAM memorije i 16 GB spremišnog prostora, a on je, za razliku od blizanca Nexusa 7, proširiv microSD karticom do 128 GB.Ovaj hardver bez trzanja pokreće sve što možete baciti pred njega, a kako je tablet težak svega 269 grama, neće vam umoriti ruke ni dok čitate kakvu knjigu.


Primarna i sekundarna kamera su (ispod)prosječne, no ne radi se o uređaju koji ćete (unatoč pristojnom dizajnu) pokazivati na špici, već je u pitanju radna mazga za cijelu obitelj.Stražnja kamera je 5-megapikselna, prednja 2-megapikselna, što će vam biti dovoljno za videokomunikaciju i fotografiranje u nuždi.

Softver kamere je brz, s mnoštvom funkcija i ugrađenih filtara. Fotke možete napraviti na pristojnih 2.560 puta 1.920 piksela, a video se može snimati u rezoluciji 1.080 p.

Uređaj koji smo testirali došao je u šampanjski zlatnoj boji, ali dostupni su i crni ili crveni modeli. Niti jedan ne izgleda bezlično kao mnogi konkurenti u 'budžet' kategoriji. Doduše, lijepa metalna pozadina ne prianja prstima poput Nexusa 7, ali ne može se reći da nije ugodan za držanje.Gumb za paljenje i onaj za zvuk postavljeni su na lako dostupan gornji dio tableta koji ćete lako dohvatiti prstima kada ga držite u modu landscape

Ovaj je tablet pogodan za one koji traže napredan uređaj što neće trzati kada se požele poigrati njime, ali i uređaj koji je dovoljno jeftin da će ga bez razmišljanja dati u ruke svojoj djeci, bez straha hoće li mu se dogoditi nešto.

Hardver i izvrstan ekran najveće su mu prednosti, pogotovo u kombinaciji s kvalitetnom izradom i plastikom koja ne cvili, ne klepeće i ne klima se. Životni vijek baterije je dovoljno dobar da ga nećete svaki čas nadopunjavati, a jedino što nije na visini je kamera. No za cijenu od 1.899 kuna ne možete očekivati puno više.


Asus MeMO Pad 7 ME572C - specifikacije:

Dimenzije: 114,3 x 200 x 8,3 milimetra
Težina: 269 grama
Procesor: Intel Atom Z3560, 4 jezgre, 1,83 GHz
RAM: 2 GB DDR3
Ugrađena memorija: 16 GB interne memorije
Zaslon: 7-inčni FHD ekran, kapacitivni dodirnik IPS LCD, multitouch, 10 prstiju
Kamere: 2 MP (prednja) i 5 MP (stražnja)
Operativni sustav: Android 4.4 KitKat
Baterija: do 11 sati rada
Ostalo: dva zvučnika, Wi-Fi, Bluetooth, Miracast, A-GPS, GLONASS, e-kompas, OTG