CARPLAY

Apple želi zagospodariti vašim automobilom

04.03.2014 u 11:17

Bionic
Reading

Ferrari, Mercedes, BMW, Volvo i drugi uskočili su u Appleov program integriranja iOS operativnog sustava s automobilima. iOS u automobilu sada je poznat pod nazivom CarPlay, a prva vozila koja ga koriste moći će se vidjeti već na ovotjednom sajmu automobila u Ženevi

Dugo vremena se špekuliralo o iAutomobilu, iOS operativnom sustavu za automobile i sličnim izvedenicama. U konačnici, Apple je otkrio CarPlay - jednostavan način upravljanja i dodavanja sučelja osjetljivog na dodir u automobile, kao i kvalitetno upravljanje govorom.

Osim standardnog glasovnog čitanja dolazećih SMS i e-mail poruka, Siri će prepoznavati vaš glas i odgovarati na poruke. U CarPlayu valja zaboraviti na tipkovnicu - po svemu sudeći je nema. Umjesto toga, sustav se oslanja na inteligentna rješenja unutar samih aplikacija, a svakako će tu biti podrška i za aplikacije kao što su Spotify, iHearRadio i mnoge druge.


Ono što je zadivljujuće količina je zainteresiranih u automobilskoj industriji. U igru su se uključili Ferrari, Honda, Jaguar, Mercedes-Benz, Hyundai, Volvo, BMW i hrpa drugih proizvođača koji će svoje novitete predstaviti ove ili sljedeće godine.

Da Apple želi zagospodariti i svijetom automobila, svjedoči o tome i činjenica da je za CarPlay potrebno posjedovati - iPhone. Sami automobili će i dalje imati vlastite sustave za upravljanje, no za aktiviranje CarPlaya morat će biti fizički spojeni na smartphone (iPhone 5, 5c ili 5s).

Volvo je već pripremio i videouradak za novu generaciju svojih automobila koji će podržavati CarPlay: