RAT PLATFORMI

Apple želi preuzeti i naše automobile

23.01.2014 u 10:41

'iOS za automobile'

Izvor: Društvene mreže / Autor: screen-cap

Bionic
Reading

Proizvođači automobila se u novije vrijeme sve više odlučuju na korištenje gotovih multimedijalnih i 'smart' rješenja. Neka od njih pripadaju i mobilnim platformama na koje je svijet poodavno naviknuo, a naravno da je u igri i Apple

Iako je u očima mnogih automobilska industrija prilično spora kada su u pitanju implementacije iz IT svijeta, činjenica je da su sve oči uprte u ono što slijedi nakon eksplozije pametnih uređaja. Poslije pametnih telefona, tableta i kućanske elektronike automobili su sljedeća utvrda za osvajanje što se tiče iOS i Android mobilnih platformi.

Dosadašnja rješenja su u mnogočemu bila polovična - ili čak hibridna. Honda je tako, primjerice, u modele od ove godine odlučila ubacivati podršku za Nokijine sustave HERE Maps uparene sa sustavom koji koristi Appleovog virtualnog pomoćnika Siri (Siri Eyes Free). No to je tek početak priče. Po svemu sudeći, u Appleu spremaju punokrvno rješenje za automobile - zasnovano na iOS platformi koja pogoni iPad, iPhone i ostale 'iUređaje'.

Prve slike kako izgleda sustav 'iOS in the Car' su nedavno procurile na društvene mreže zahvaljujući developerima koji su izgledno dobili uvid u njega. Premda u ovom trenutku nema nikakvih službenih potvrda da nije riječ o lažnjacima, sve izgleda prilično uvjerljivo.

Posebno valja izdvojiti da se za navigaciju (u ovoj vjerojatno radnoj varijanti sustava) koristi neslavni Apple Maps, ali valja primijetiti i prisutnost virtualnog dugmeta 'Home' sa strane ekrana. Tek vrijeme će pokazati hoće li Apple uistinu predstaviti i vlastito rješenje za automobile ili će se sve prepustiti u ruke Googleovom Androidu.