rad sa siri

Apple zapošljava u Irskoj, a jedan od zahtjeva je i - znanje hrvatskog jezika

05.10.2020 u 11:10

Bionic
Reading

Popularni digitalni asistent bi, prema objavljenom oglasu za posao, uskoro mogao progovoriti i na našem jeziku. Traže se analitičari za bilješke koji govore ukrajinski, mađarski, slovački, hrvatski...

Appleov digitalni asistent Siri bi uskoro mogao progovoriti hrvatski. Naime, Apple je objavio oglase za zapošljavanje analitičara Siri anotacija sa znanjem nekoliko specifičnih jezika koji se trenutno ne koriste za glasovnog asistenta, što implicira da bismo uskoro mogli dobiti Siri koji govori hrvatski.

Da, Appleov ured u Corku u Irskoj traži ljude koji govore tečni ukrajinski, mađarski, slovački, češki, hrvatski, grčki, flamanski, rumunjski i poljski. Singapurski ured, u drugu ruku, traži ljude sa jakim znanjem indonežanskog i vijetnamskog.

Prema oglasu za posao, analitičar bilješki ili anotacija će preslušavati isječke razgovora sa Siri kako bi procjenio ili procjenila Sirine odgovore.

'Kao analitičar bilješki slušat ćete i stvarati transkripcije zvučnih datoteka kako biste procijenili Sirine odgovore i korištenje jezika. Snimke dolaze od kupaca koji su odlučili sudjelovati u ovom programu. Koristit ćete vaša jezična i kulturna znanja, kao i analitičke vještine kako biste procijenili odgovore.'

Ovakve procjene Siri dosad su radile vanjske kompanije, no Apple je posao prebacio k sebi nakon što je sredinom prošle godine hrpa korisnika Siri prigovorila da se njihovi razgovor šalju vanjskim kompanijama te da time Apple pokazuje da ne brine za svoje klijente. Apple je zbog toga promijenio program za analizu Siri te kornisnicima pružio opciju da ne šalju snimke razgovora pomoću kojih Apple, citiramo, poboljšava svoje proizvode.

Zanimljiva stvar oko oglasa je što Apple trenutno ne podržava gore navedene jezike, što znači da bismo u bliskoj budućnosti možda mogli dobiti Siri koja govori naš jezik. Ovo također znači da će mogućnost prijevoda uskoro možda stići i u novu aplikaciju Translate.

Siri je trenutno dostupna u više od 37 zemalja.