PATENTNI RATOVI

Apple od Qualcomma traži milijardu dolara, a sada je uslijedila i protutužba

12.04.2017 u 08:17

Bionic
Reading

Među Qualcommovim optužbama na račun Applea je i ona u kojoj tvrde kako jabučari namjerno nisu u punoj mjeri iskoristili puni potencijal Qualcommovih čipova u iPhoneu 7 kako se ne bi pokazali boljima od Intelovih

Nakon što su Qualcomm početkom ove godine zasuli baražom tužbi, u proizvođaču čipova odlučili su uzvratiti istom mjerom. Sudu u Kaliforniji podastrli su dokument sa 139 stranica (PDF) u kojem odgovaraju na Appleove optužbe, ali iznose i vlastite.

Pet je ključnih Qualcommovih optužbi na račun Applea, među kojima je i ona u kojoj tvrde kako jabučari namjerno nisu u punoj mjeri iskoristili puni potencijal Qualcommovih čipova u iPhoneu 7 kako se ne bi pokazali boljima od Intelovih. 

U Appleu su, navode iz Qualcomma, 'odabrali ne koristiti određene značajke Qualcommovih čipseta za iPhone 7 i time onemogućili potrošače u uživanju u punom opsegu Qualcommovih inovacija.

Kad su iPhonei opremljeni Qualcommovim čipovima navodno pomeli one s Intelovim čipovima, u Appleu su lažno tvrdili kako 'nema vidljive razlike između ta dva izdanja'. Kad su potrošačima htjeli javno pokazati kako ta razlika ipak postoji jabučari su im zaprijetili kako bi ih u tome spriječili, tvrde u Qualcommu. 

Apple je prozvan i zbog kršenja te iskrivljenog prikazivanja sporazuma i pregovora s Qualcommom, poticanja napada na tu tvrtku u više zemalja, lažnih izjava i iskrivljenog predstavljanja brojki, kao i zbog uplitanja u Qualcommove postojeće ugovore s drugim tvrtkama. 

Apple je tužbu protiv Qualcomma podnio u siječnju ove godine u Sjedinjenim Državama. Traže milijardu dolara odštete zbog toga što su qualcommovci navodno drastično pretjerali s iznosima koje naplaćuju za korištenje patenata.

Uslijedile su još dvije tužbe, u Kini i Ujedinjenom Kraljevstvu, također fokusirane na patente i dizajne te kršenje zakona koji reguliraju monopol. 

Šef Applea Tim Cook rekao je kako Apple nije imao izbora i kako su morali tužiti Qualcomm, iako dvije tvrtke surađuju već godinama. Qualcomm je, naveo je Cook, inzistirao na naplati naknada za tehnologije s kojima nema nikakve veze, poput čitača otiska prsta TouchID i kamera. 

Appleova tužba stigla je nakon što je američka regulatorna agencija Federal Trade Commision također podnijela tužbu protiv Qualcomma, zbog toga što nisu htjeli prodavati modeme tvrtkama koje nisu pristale platiti naknadu za mobitele koji nisu koristili Qualcommov hardver. 

Više: Verge