ŠTO TO SPREMA CUPERTINO?

Appleu odobreno čak 42 patenta; evo što bi novi iPhone mogao imati

11.03.2017 u 14:02

Bionic
Reading

Američki patentni ured (USPTO) je ovih dana objavio čak 42 novoodobrena patenta za Apple. Neke od značajnijih poput naprednog detektiranja lica otkrila je stranica Patently Apple

Jedan od zanimljivijih patenata vezan je za detekciju lica, prethodnicu sustava prepoznavanja lica. Ono što patent opisuje je stolno računalo, koje pomoću uobičajenih i dubinskih kamerica može prepoznati postoji li uopće lice pred njim. Posebno je zanimljivo da u opisu patenta nema nikakvih referenci na mobilne uređaje, iako se očekuje da će Apple prvi takav sustav implementirati baš na njima. 

Ako kome ovo zvuči poznato, da, Windows 10 OS već donosi značajku Windows Hello, koja uz pripadajuće RealSense kamerice može ne samo detektirati, već i raspoznavati lica. Već sada je u prodaji niz računala koja integriraju takav sustav, no niti jedan od njih nije Mac. 

Apple je odlučio patentirati i kućište za iUređaje od tkanine i posebnih polimernih slojeva, koji bi po svoj prilici mogli zamijeniti trenutna metalna kućišta. Barem u nekoj mjeri, jasno. Ovo je posebno zanimljivo zbog toga što se još nisu pojavile glasine o kakvom savitljivom iPhoneu, kojem bi ovakvo kućište dobro došlo. Apple je patent prijavio u trećem kvartalu 2015. godine. 

Stranica Patently Apple pored spomenutih patenata izdvaja još i magnetski remen za Apple Watch. Pretpostavlja se da će ovaj patent i ugledati svjetlo dana na jednoj od generacija pametnog ručnog sata iz Cupertina, izgledno u sportskom izdanju.