ODLIČAN KVARTAL

Apple iznenadio poslovnim rezultatima, iPhone opet raste

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 31.07.2020 13:23
  • Objavljeno 31.07.2020 u 13:23
tportal

Izvor: Apple / Autor: Apple

Div iz Cupertina je tijekom protekla tri mjeseca povećao prihode u svim segmentima poslovanja

Apple je za svoje treće fiskalno tromjesječje prijavio prihod od 59,7 milijardi američkih dolara, nadmašivši očekivanja analitičara (52,3 mlrd USD) zahvaljujući rastu svim kategorijama proizvoda, uključujući i pametni telefon iPhone.

Prošle su godine u isto vrijeme zabilježili 53,8 mlrd USD prihoda. Na iPhone otpada 26,4 mlrd USD, više nego prošlogodišnjih 25,9 mlrd USD.

Usluge su donijele 13,1 mlrd USD (15 posto, 1,6 mlrd više nego lani), a uređaji iz kategorije nosivog računalstva 6,4 mlrd USD (5,5 mlrd lani). Potonjima je to bio najbolji neblagdanski kvartal ikad.

Apple je ukupno zabilježio porast prihoda od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu. Odličan rezultat došao je usprkos problemima koje je donijelo širenje pandemije koronavirusa. U prethodnom kvartalu rast je bio tek jedan posto, daleko ispod očekivanja.

Nosivo računalstvo i servisi tad su bili svijetle točke, ali sad je u središtu pozornosti iPhone, čija je prodaja porasla za dva posto uslijed povećane potražnje tijekom svibnja i lipnja, nakon višemjesečne stagnacije i pada. Ključan za to bio je jeftiniji model iPhone SE, predstavljen u travnju.

Nova generacija iPhonea mogla bi kasniti nekoliko tjedana u odnosu na kraj rujna, kad bi Apple inače obično počeo isporučivati svoje nove pametne telefone.

Apple je također najavio podjelu svojih dionica po obrascu četiri-za-jednu, piše Business Insider.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!