MOBILNA INDUSTRIJA

Apple započeo proizvodnju iPhonea u Indiji

27.07.2020 u 12:52

Bionic
Reading

Američki proizvođač je službeno započeo proizvodnju premijskih smartfona na novoj lokaciji. iPhone 11 se, prema izvoru, proizvodi u Chennaiju

Foxconn, proizvođač koji za Apple proizvodi iPhone uređaje počeo je proizvoditi iPhone 11 u svojim tvornicama u Chennaiju u Indiji, prenosi TechCrunch. Ovo je, podsjetimo, prvi Appleov noviji uređaj koji će se tamo proizvesti.

Američki proizvođač u Indiji proizvodi jeftinije smartfone već tri godine te već neko vrijeme razmišlja o prebacivanju i ostalih premijskih modela.

India je drugo najveće globalno tržište smartfona: u 2019. je bila ispred SAD-a i nešto malo ispod Kine. Prema TechCrunchu, Apple će proširiti raspon proizvodnje u Indiji, smanjivši ovisnost o kineskoj proizvodnji (gdje se trenutno proizvodi većina njihovih uređaja). Premda tvorac iPhonea tamo možda prebaciti proizvodnju svojeg premijskog uređaja, iPhone u Indiji već neko vrijeme zauzima samo 1 posto tržišta - razlog je, naravno, njegova visoka cijena.

Prodavanjem lokalno proizvedenih uređaja u Indiji Apple bi mogao lukavo zaobići tamošnji porez od 20 posto na elektroniku proizvedenu izvan države. Ne zna se, doduše, koliko će to utjecati na prodaju iPhonea.