TEHNO SAVJETI

Zaštitite svoje računalo: Saznajte što su to računalni crvi i kako se od njih obraniti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.11.2020 16:14
  • Objavljeno 18.11.2020 u 16:14
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Skorzewiak / Alamy / Alamy / Profimedia

Računalni crvi ili jednostavnije crvi vrsta su malwarea koji se nakon inficiranja računala automatski kopira na sve povezane uređaje. Riječ je o programu koji je vrlo sličan virusu te kojeg možete 'pokupiti' na isti način kao virus - klikanjem na inficiranu poveznicu ili otvaranjem zaražene datoteke

Računalni crv ili jednostavnije crv vrsta je malwarea koji nakon što inficiranja računala kreće u ciklus repliciranja na zaraženom računalu, kao i drugim računalima s kojima stupi u kontakt. Radi se o nečemu vrlo sličnom virusu, no za nekoliko nijansi sofisticiranijem - prije svega zato jer se crv može širiti bez ljudske intervencije.

Kako funkcionira?

Kao i svaki drugi malware, crvi za prvu infekciju traže ljudsku grešku. Primatni vektori za širenje infekcije su email i zaražene web stranice. Crv se može sakriti u privitku poruke koja obično dolazi kao dio pokušaja phishinga gdje se inficirana datoteka predstavlja kao nešto legitimno (poput dokumenta ili tablice). U rijeđim slučajevima crvi se mogu instalirati nakon što posjetite zaraženu web stranicu i kliknete na određene poveznice, objašnjava Business Insider.

Nakon što se crv instalira na vaše računalo, počet će se kopirati. Neki su programirani da automatski inficiraju sva računala na mreži dok drugi uglavnom rade samo na vašem. Crvi također mogu inficirati uređaj koji se automatski povezuje na računalo.

Ukratko - to je sve što crvi mogu napraviti - sve zlonamjerne aktivnosti vezane su uz ono što crv nosi sa sobom. Neki od njih nemaju zlokobni kod te se samo razmnožavaju pa s vremenom prožderu većinu slobodnog prostora na disku. Drugi mogu doći sa kodom koji otvara stražnji ulaz u vaše PC računalo koje kasnije mogu zlorabiti hakeri kako bi se domogli lozinki i informacija ili da računalo iskoriste za DDOS napad.

Kako izbjeći infekciju?

Nakon što dobijete crva na računalu, možete ga pobrisati kao svaki drugi malware, a to je pomoću antivirusnog softvera. Izbjegavanje infekcije vrši se pažljivim pregledavanjem poruka, izbjegavanjem sumnjivih poveznica i privitaka te ne odlaženjem na stranice koje bi mogle sadržavati virus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!