NAPOKON!

Android postaje sigurniji zahvaljujući Googleu

11.04.2014 u 11:30

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme se sve više pažnje pridodaje nesigurnosti Androida, jer su korisnici te platforme u stanju instalirati stvari i koje se ne nalaze u službenoj trgovini aplikacijama. Google će stoga početi pratiti sve aplikacije kako bi potvrdio njihovu valjanost - čak i ako su instalirane s Google Play trgovine

Riječ je o Verify Apps opciji, koja je postojala i do sada, no skenirala je samo aplikacije iz drugih, neslužbenih trgovina. Najgore od svega jest to što je ta mogućnost u suštini skenirala aplikaciju samo po instalaciji, a novitet se tiče toga da će VA skenirati aplikacije prije nego se instaliraju.


Posebno dobra stvar je to da će Verify Apps opcijom korisnici istinski biti zaštićeniji, jer će i nakon instalacije aplikacije biti skenirane redovito, kako bi sustav osigurao da se ne ponašaju 'čudno ili sumnjivo'.

'Upravo stoga što su potencijalno opasne aplikacije vrlo rijetke, većina korisnika nikad neće vidjeti upozorenje ili bilo kakvu drugu indikaciju da imaju dodatnu razinu zaštite', naveo je na službenom blogu sigurnosni inženjer za Android platformu Rich Cannings. 'Ipak, očekuje se da će nekolicina nakon omogućavanja ove opcije vidjeti upozorenja kao rezultat novih mogućnosti koje smo integrirali', zaključio je.

Verify Apps opcija će bez problema raditi za verzije Androida od 2.3 naviše, a ovaj malware skener bi se mogao pokazati punim pogotkom za u tom smislu problematičnu platformu.