HAKERI NE POSUSTAJU

Prošle godine pojavilo se 1,4 milijuna opasnih Android aplikacija

17.03.2014 u 11:13

Bionic
Reading

Prognoze tvrtke Trend Micro za 2014. godinu, predstavljene u izvještaju naslovljenom Blurring Boundaries, pokazale su se točnima. Prije nekoliko dana otkrivena je opasna Android aplikacija koja napade izvodi putem uređaja na TOR (The Onion Router) mreži. To je prva prijetnja te vrste jer su kriminalci do sada TOR mrežu koristili samo za napade na Windows platforme

Opasni programi koji dolaze s te mreže nisu ništa novo, no njihov doseg donedavno je bio ograničen na stolna računala. Analitičari tvrtke Trend Micro predvidjeli su da će kriminalci smisliti nove, napredne načine krađe vrijednih i privatnih podataka, posebno onih podataka koji su pohranjeni na mobilnim uređajima. Nedavno otkrivena opasna aplikacija može kopirati tekstualne poruke i druge privatne podatke koji se nalaze u memoriji mobilnih uređaja. Usto, može pročitati i IMEI broj pametnog telefona i s njega prepisati GPS podatke.

Prema izvještaju koji je objavila tvrtka Trend Micro, Cashing in on Digital Information, tijekom 2013. godine pojavilo se gotovo 1,4 milijuna novih opasnih Android aplikacija. Analitičari predviđaju da će broj opasnih aplikacija koje će se pojaviti tijekom ove, 2014., godine biti veći od tri milijuna, najviše će ih biti na Android platformi koja je tržišno najzastupljenija u svijetu. Naposljetku, mobilni uređaji se više ne koriste samo za slanje poruka i snimanje fotografija pa istražitelji tvrtke Trend Micro kažu da će se kriminalci ove godine više usmjeriti na krađu osobnih podataka korisnika internetskog bankarstva. Nove, sofisticiranije i naprednije, varijante opasnih aplikacije postat će još učinkovitije u iskorištavanju naivnosti korisnika, njihova neznanja i opasnih navika. Razvoj aplikacija koje služe za ucjenjivanje (tzv. ransomware), kao što je program Cryptolocker, koji izravno napada korisnike financijskih usluga dostupnih putem Interneta, samo je jedna od pojava koje upućuju na taj trend.

Stručnjaci tvrtke Trend Micro očekuju od korisnika da ulože više truda u zaštitu svojih osobnih podataka na Internetu. Izvještaj ističe da je skandal s Edwardom Snowdenom imao i edukativnu dimenziju. Upozorio je sve - korporacije, državne agencije i pojedince. Svi oni sada su svjesniji mogućih posljedica krađe podataka.

‘Sve veći broj uređaja u našim domovima povezuje se s Internetom – počevši od televizora, konzola za igranje, hladnjaka, pa čak i kamera za nadzor male djece. Svi ti uređaji postaju dio pojave koja se naziva Internetom stvari. Budući da se sve oko nas umrežava i sve više povezuje, postajemo osjetljiviji na razne napade. Zato pristup do naprednijih sigurnosnih rješenja moraju imati svi korisnici, a te alate će im, primjerice, dostaviti tvrtke pružatelji pristupa Internetu, koje i inače nude zaštitu kao dio svog paketa usluga’, komentirao je Michał Ciemięga, Territory Sales Manager, u tvrtki Trend Micro.

Istražitelji tvrtke Trend Micro dalje upućuju na sve veću učestalost prijetnji koje dolaze s društvenih mreža i putem lažnih poruka (tzv. phishing) e-pošte. Broj tih prijetnji raste iz mjeseca u mjesec. Analitičari u Poljskoj došli su od sličnih zaključaka u izvještaju koji je od njih naručila Zaklada za sigurne kibernetičke prostore (Fundacja Bezpieczna Cyberprzestrzeń - Safe Cyberspace Foundation ). U tom izvještaju raspravlja se o internetskim prijetnjama koje za svoj cilj imaju Istočnu i Srednju Europu. Oba navedena izvještaja upućuju na to da internetske prijetnje predstavljaju jednaku opasnost za američke korporacije i korisnike u Europi i da je jedina razlika u tome što slučajevi krađe podataka privlače manju pozornost medija na Starom kontinentu, nego u ostatku svijeta.

‘Napadi, posebno usmjereni napadi, događaju se i u našoj regiji i to istom učestalošću kao i u Americi. Razlog zbog kojeg o njima ovdje manje znamo nalazi se u različitosti propisa. Američko zakonodavstvo obavezuje tvrtke na objavu svake krađe podataka. U Europi, sličan zakon tek se izrađuje i bit će na snazi od travnja ove godine. Svi smo jednako osjetljivi na iste vrste ekonomskih , političkih i hakerskih napada’ - kaže Michał Ciemięga, Territory Sales Manager, u tvrtki Trend Micro.