ZAŠTITITE SE

Kako online bankarske transakcije obavljati sigurno? Evo deset savjeta

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 19.05.2019 08:06
  • Objavljeno 19.05.2019 u 08:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U digitalnom svijetu poslovanje s bankama postalo je jednostavnije i brže no ikad. Ipak, nije bez rizika i opasnosti. Ovih deset preporuka pomoći će vam u zaštiti vašeg bankovnog računa

Idući put kad se logirate u svoje elektronsko ili mobilno bankarstvo svakako imajte na umu ove savjete.

Često mijenjajte lozinke

Da, gnjavaža je i naporno stalno iznova izmišljati i pamtiti lozinke za razne servise online, a da pritom sadrže slova (velika i mala), brojke, posebne znakove i simbole... No, to je jedan od najboljih načina kako ostati korak ispred kriminalaca koji operiraju online. U tome vam mogu pomoći alati za upravljanje lozinkama, iako ni oni nisu bez mana i rizika.

Nemojte koristiti javni Wi-Fi

Bežični internet danas je sveprisutan i lako dostupan. No, to ne znači kako je siguran. Stoga se suzdržite od obavljanja bankovnih transakcija online ako niste na sigurnoj Wi-Fi mreži.

Ako baš morate nešto obaviti dok ste na javno dostupnoj mreži, provjerite koristi li web odredište na koje se spajate sigurniji protokol (adresa počinje s https:// umjesto http://). Također, koristite virtualne privatne mreže, a i mobilni internet je manje loša opcija u takvim situacijama.

TEHNO SAVJETI

Sumnjate kako vam netko krade Wi-Fi? Evo kako ćete provjeriti i riješiti se uljeza

Pogledaj galeriju
5

Uključite dvostupanjsku provjeru

Dvostupanjska provjera (two-factor authentication, 2FA) daje vam dodatni sloj zaštite za osjetljive podatke i informacije. Kad se logirate koristeći 2FA obično ćete svaki put SMS-om dobiti jednokratnu lozinku, što će odvratiti većinu hakera ali i vas upozoriti ako se netko pokušava ulogirati bez vašeg znanja i dozvole.

Ne otvarajte sumnjivu e-poštu

Banke u pravilu neće od vas tražiti slanje osjetljivih podataka i informacija o vašem bankovnom računu. Stoga ako primite takav e-mail, nemojte nasjesti - gotovo sigurno je riječ o napadu kojeg se naziva phishing i kojim vas pokušavaju prevariti. Često će ići tako daleko da poruka izgleda uvjerljivo autentično, ali ne dajte se prevariti.

Izbjegavajte automatsko logiranje

Pri automatskom logiranju vaš web preglednik pohranjuje korisničko ime i lozinku kako biste idući put mogli brže pristupiti vašem bankovnom računu online. To je praktično, ali je ujedno i prilično rizično jer vješt haker to može zlorabiti kako bi se dokopao pristupa vašem računu. Isključite tu značajku na mobiteli i stolnom računalu.

Koristite službene aplikacije za m-banking

Iako se omjer postupno mijenja zadnjih nekoliko godina, stolna računala i dalje su glavna meta napada zlonamjernim softverom. Stoga je korištenje službenih aplikacija na mobitelu ponešto manje rizično, pogotovo ako se pridržavate i drugih ovdje navedenih savjeta.

U SEDAM KORAKA

Sumnjate kako su hakeri preuzeli vašu web kameru? Evo kako ćete provjeriti

Pogledaj galeriju
8

Redovno instalirajte softverske nadogradnje

Kako biste se zaštitili važno je redovno instalirati softverske nadogradnje za vaše stolno računalo i mobilni uređaj, čak i kad to može potrajati nešto dulje. Time ćete na njih postaviti najnovije izdanje zaštite protiv raznih zlonamjernih napada.

Zaključajte svoj mobilni uređaj

Ako redovno koristite m-banking ili to planirate činiti svakako zaštitite svoj pametni telefon na sve moguće načine. Primjerice, zaključajte ga otiskom prsta, licem obrascem ili PIN-om. Time ćete eventualnom lopovu-hakeru otežati provaljivanje u njega.

Prijavite se za alarme SMS-om

Provjerite nude li u vašoj banci mogućnost slanja upozorenja o vašem računu SMS-om. Tako ćete biti alarmirani u slučaju kad se nešto sumnjivo dogodi i dobit ćete priliku brzo reagirati.

Držite oko na stanju računa

Ako redovno pratite promjene na vašim računima lakše ćete i brže uočiti ukoliko se nešto sumnjivo počne događati, pa ćete moći i pravodobno reagirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!