MRAČNE PROGNOZE

Amerikanci će stvoriti umjetnu inteligenciju koja će nas uništiti

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 20.07.2016 18:38
  • Objavljeno 20.07.2016 u 17:19
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: filmonic.com

DARPA želi napraviti automatiziranu umjetnu inteligenciju sposobnu za otkrivanje i razrješavanje pogrešaka u računalnim sigurnosnim sustavima u stvarnom vremenu. Elonu Musku se to ne sviđa

Američka agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) nedavno je raspisala Cyber Grand Challenge, poziv na hakerski turnir za sedam timova s fondom nagrada vrijednim 3,75 milijuna dolara čiji je cilj pronalaženje novih strategija za borbu protiv cyberratovanja.

Elonu Musku to se nimalo ne sviđa. Što šef Tesle i tehnološki vizionar ima protiv toga, pitate se? Pa, uvjeren je kako bi takvi natječaji mogli dovesti do stvaranja neprijateljski nastrojene umjetne inteligencije, poput Skyneta koji u seriji filmova Terminator rutinski pokušava uništiti čovječanstvo.

Tvitnuo je upozorenje nedavno:

Nominalno, DARPA želi napraviti automatiziranu umjetnu inteligenciju sposobnu za otkrivanje i razrješavanje pogrešaka u računalnim sigurnosnim sustavima. U biti, to bi bila samostalna nenadzirana umjetna inteligencija visokih hakeriskih sposobnosti koja bi se mogla samostalno popravljati.

Sad te poslove obavljaju ljudi, visokoobrazovani i kvalificirani stručnjaci. No, kako će cyberratovanje postajati sveprisutnijim, tako bi se moglo dogoditi da potražnja za stručnjacima višestruko premaši raspoložive kapacitete, pogotovo u situacijama kad je potrebno brzo otkriti upad i reagirati na njega.


U DARPA-i su uvjereni kako bi umjetna inteligencija koja se bavi računalnom sigurnošću mogla biti 'prvom generacijom strojeva koji mogu otkriti, dokazati i popraviti softverske propuste u stvarnom vremenu, bez ikakve pomoći', što bi svijeti trebalo učiniti sigurnijim.

Ili u nekom trenutku strojeve okrenuti protiv ljudi.

Ako mislite kako se Musk šali, razmislite još jednom. Svojedobno u otvorenom pismu javnosti tehnologije koje bi omogućile supermoćne umjetne inteligencije nazvao 'najvećom egzistencijalnom prijetnjom čovječanstvu'.

Više:Inverse

Welcome to DARPA's Cyber Grand Challenge

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!