JOŠ SAMO MALO

Ako želite besplatnu nadogradnju na Windows 10, bolje požurite

07.11.2017 u 10:59

Bionic
Reading

'Standardna' besplatna nadogradnja za Windowse 10 već je dio prošlosti, no ako koristite značajke za pristupačnost, još imate šanse - no bolje je požuriti

Microsoft je, podsjetimo, službeno stao sa besplatnim nadogradnjama na Windowse 10 još u srpnju prošle godine. Ako ste koristili accessibility features, odnosno značajke za pristupačnost, rok za nadogradnju bio je produljen. Kako stvari stoje, čak i ova varijanta besplatne nadogradnje uskoro odlazi u povijest. Microsoft je nedavno ažurirao svoju web stranicu naglasivši da će besplatne nadogradnje za sve kojima su potrebne pomoćne tehnologije prestati 31. prosinca 2017. 

Kada ono točno?

Tvrtka nije istaknula sat i minutu kada će isključiti opciju, no glavni razlog iza produljivanja roka su značajke za pristupačnost koje su postale dostupne tek u srpnju prošle godine. S obzirom da je od tada Windows 10 prošao kroz niz nadogradnji, veliki su izgledi da ste već nadogradili Windowse.

Ovo, pretpostavljamo, neće imati prevelik utjecaj na same Windowse 10. Veliki su izgledi da ste već nadogradili Windowse u 'desetku' ili ste kao velik broj korisnika bili prisiljeni kupiti ih u paketu s prijenosnikom ili stolnim računalom.

Kraj jedne ere

Ovo, kako god gledali, je vrlo važan korak za PC i Microsoft. Ovim potezom kompanija formalno završava svoj pohod prema ujedinjenju svih korisnika Windowsa micanjem cijene. Jedino pitanje koje se u ovome trenu trebamo zapitati je - je li im to pošlo za rukom?

Brojni korisnici su besplatno nadogradili Windowse koji su se potom hrpu puta nadograđivali, no upitno je što je Microsoft morao napraviti da svoja nastojanja napravi učinkovitijima. NetMarketShare naglašava da je baza korisnika Windowsa 10 u odnosu na broj PC računala porasla s 9 posto u rujnu 2015. na 29.3 posto u listopadu 2017. Ovo zvuči dobro sve dok ne uračunate 46,6 posto korisnika koji dan danas koriste Windowse 7. Ovo je dijelom potaknuto inercijom: kompanije se boje da korisnici neće moći koristiti njihov softver ili kućni korisnici kojima se nikamo ne žuri.

Uz sve rečeno, pretpostavljamo da je fer da vam predložimo da požurite s odlukama, jer vrijeme za besplatnu nadogradnju polako ističe.