kroz mobilnu aplikaciju

Komunalnu naknadu Osječani će uskoro plaćati kriptovalutom?

06.11.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Gradski oci prihvatili su inicijativu privatne informatičke tvrtke te se o njoj trenutno konzultiraju s hrvatskim financijskim institucijama

Osijek je na pragu da uvede plaćanje komunalne usluge - kriptovalutom!

- Gradskim ocima, naime, obratila se privatna informatička tvrtka sa sjedištem u našem gradu koja je spremna kao pilot-projekt napraviti model plaćanja naših usluga kriptovalutom. Kako kao grad želimo pokazati da se ne plašimo novih trendova, prihvatili smo tu inicijativu i u njoj aktivno sudjelujemo - kaže za Glas Slavonije David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije i javnu nabavu.

Ideja da se plaća upravo komunalna naknada je iz dva razloga, riječ je o obvezi koja je vezana uz osobu (dakle, ne tvrtku, čime bi se izbjegle možebitne makinacije) i riječ je o relativno malom iznosu - prosječan mjesečni iznos komunalne naknade u gradu Osijeku iznosi 50 kuna.

- U tehničkom smislu ideja je kreirati mobilnu aplikaciju koja će uz tek jedan ili dva klika omogućiti da se izvrši uplata, odnosno konverzija iz kripto u hrvatsku valutu. Na račun Grada Osijeka preko domaćeg IBAN-a sjedat će uplata u kunama - pojašnjava Igor Galir, IT savjetnik u gradskoj službi.

O realizaciji tog projekta su u međuvremenu razgovarali i s regulatorima nacionalnog financijskog tržišta, bili su na sastanku u Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija. Problem je što u nas za takav platni promet (još) ne postoji utvrđeni zakonski okvir, ali s druge strane nije ni zabranjen.