UMJETNA INTELIGENCIJA

AI ne može biti 'izumitelj' patenata - presudio britanski sud u povijesnom slučaju

20.12.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Američki računalni znanstvenik izgubio je u srijedu izgubio pravnu bitku za registriranjem izuma koje je stvorio njegov sustav umjetne inteligencije (AI) u sklopu povijesnog slučaja u Velikoj Britaniji o tome može li AI posjedovati patente

Stephen Thaler želio je da mu se dodijele dva patenta u Ujedinjenom Kraljevstvu za izume za koje tvrdi da je stvorio njegov 'stroj za kreativnost' nazvan DABUS.

Britanski ured za intelektualno vlasništvo odbio je njegov zahtjev za registracijom patenata na temelju činjenice da izumitelj mora biti čovjek ili tvrtka, a ne stroj. Thaler se žalio britanskom Vrhovnom sudu, koji je u srijedu jednoglasno odbacio njegovu žalbu jer prema britanskom zakonu o patentima 'izumitelj mora biti prirodna osoba'.

'Ova žalba se ne bavi širim pitanjem treba li biti moguće patentirati tehničke napretke stvorene strojevima koji autonomno djeluju korištenjem AI-a', rekao je sudac David Kitchin u presudi suda. 'Niti se bavi pitanjem treba li se proširiti značenje pojma 'izumitelj' ... kako bi se uključilo strojeve koji koriste AI za stvaranje novih i neočiglednih proizvoda i postupaka za koje se možda smatra da nude veće pogodnosti od već poznatih proizvoda i postupaka'.

Thaler je ranije ove godine izgubio sličnu pravnu bitku u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je Vrhovni sud odbio saslušati žalbu zbog odbijanja američkog ureda za patente i zaštitne znakove da izda patente za izume njegovog sustava umjetne inteligencije. Giles Parsons iz odvjetničke tvrtke Browne Jacobson, koji nije bio uključen u slučaj, rekao je da odluka britanskog Vrhovnog suda nije iznenađujuća.

'Ova odluka neće, u ovom trenutku, imati znatnijeg učinka na sustav patenata. Zato što je, zasad, AI oruđe, a ne akter', kazao je.

'Očekujem da će se to promijeniti u srednjem roku, no s tim se problemom možemo baviti kada se pojavi'.