POKAZALO SE POTREBNIM

Europska unija će proširiti podršku startupima koji se bave umjetnom inteligencijom

20.12.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Između ostalog, predviđena je pomoć startupima pri korištenju superračunala, kako bi iz njih mogli izvući maksimum

U sklopu plana Europske unije za podršku domaćim startupima na području umjetne inteligencije pružanjem pristupa procesorskoj snazi za modeliranje na superračunalima kojima Unija upravlja - najavljenom u rujnu i pokrenutom prošlog mjeseca - francuski Mistral sudjelovao je u ranoj pilot fazi ovog programa.

Pokazalo se kako program treba uključiti namjensku podršku za startupe, ne bi li ih naučili kako mogu izvući maksimum iz računalstva visokih performansi u Uniji.

Između ostalog, potrebne su vještine, znanja i iskustvo kojima raspolažu zaposleni u hosting centrima, kao i razvoj algoritama za obuku koji mogu izvući najviše moguće iz dostupne arhitekture i računalne snage.

Stoga je u planu uspostava 'centara izvrsnosti', koji bi trebali podržati razvoj namjenskih algoritama umjetne inteligencije koji mogu raditi na superračunalima u Uniji.

Bit će pokrenut Centar za podršku umjetnoj inteligenciji, između ostalog.

Mistral je privukao 385 milijuna eura investicije serije A. Ulagačku rundu predvodili su Andreessen Horowitz, General Catalyst i Salesforce.

Poboljšan pristup već od 2024.

Veća je vjerojatnost kako će startupi koji se bave umjetnom inteligencijom biti upoznati i naviknuti na korištenje namjenskog računalnog hardvera kakav pružaju u Sjedinjenim Državama, nego na korištenje procesorske snage koju nude superračunala kao resurs za obuku.

Poboljšane mogućnosti pristupa superračunalima trebale bi biti dostupne već od 2024. godine, naročito za mala i srednja poduzeća te startupove.

Umjetna inteligencija jedan je od Unijinih strateških prioriteta. U zadnjih pet i više godina značajno je povećala ulaganja u superračunala, povećavajući hardver na klaster od osam strojeva smještenih diljem regije.

U planu je njihovo međusobno povezivanje terabitnim mrežama, čime će nastati savezni superračunalni resurs koji će biti dostupan u računalnom oblaku.

Prva egzaskalirana superračunala u Uniji trebala bi biti puštena u rad u sljedećih nekoliko godina. Jedno će biti u Njemačkoj (vjerojatno sljedeće godine), a drugo u u Francuskoj (očekuje se 2025.).

Povećana ulaganja

Europska komisija također planira ulaganje u kvantno računalstvo, kupnjom niza kvantnih simulatora koji će biti smješteni zajedno sa superračunalima kako bi se osigurao hibridni resurs koji kombinira obje vrste hardvera kako bi kvantna računala mogla djelovati kao 'akceleratori' za klasična superračunala.

Aplikacije koje se razvija na računalnom hardveru visokih performansi Unije uključuju projekt simulacije Zemljinih ekosustava za bolje modeliranje klimatskih promjena i vremenskih sustava, nazvan Destination Earth, i drugi za osmišljavanje digitalnog blizanca ljudskog tijela.

Taj bi model trebao pomoći u razvoju lijekova i omogućavati perskonaliziranu medicinu. Unija je također prošlog mjeseca najavila natjecanje usmjereno prema europskim startupima koji se bave umjetnom inteligencijom, s iskustvom u velikim modelima umjetne inteligencije.

Tijekom natjecanja bit će odabrana četiri startupa koji će dobiti ukupno do četiri milijuna sati pristupa superračunalima za podršku razvoju temeljnih modela.

Pobjednici mogu računati i na nagradni fond od milijun eura. Zauzvrat će morati objaviti svoje razvijene modele pod licencom otvorenog koda za nekomercijalnu upotrebu ili objaviti rezultate istraživanja, piše Tech Crunch.