SRPSKI STARTUP

AI dadilja Dodola brine o biljkama dok vas nema i fotografira ih

07.06.2023 u 14:10

Bionic
Reading

Dodola je startup tvrtka iz Kruševca u Srbiji, a razvija pametni uređaj za njegu sobnih biljaka koristeći umjetnu inteligenciju za prepoznavanje svake biljke i njezinog stanja te postavljanje prilagođenih planova zalijevanja

Kućne biljke sve su popularnije, pogotovo među milenijalcima. Ta ih generacija promatra kao svojevrsne kućne ljubimce, zbog čega su osmislili termin plant parents, odnosno 'roditelji biljaka'. Istraživanje iz 2020. potvrdilo je da se 70 posto milenijalaca naziva roditeljima biljaka, što znači da posjeduju barem jednu i smatraju je svojim djetetom.

Osim što poboljšavaju estetiku domova, biljke imaju pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, fizičku dobrobit i produktivnost. No ima i izazova. Čak 67 posto sudionika ankete kaže da su i 'biljkoubojice' ili 'ubojice biljaka'.

Istraživanje također navodi da 40 posto milenijalaca planira kupiti sobnu biljku, ali 48 posto njih je nervozno zbog svoje (ne)sposobnosti da je održe na životu.

Vlasnici kućnih biljaka otkrili su kakve ih brige more:

  • 50 posto brine se ima li biljka dovoljno svjetlosti
  • 46 posto ne zna koliko joj je točno vode potrebno
  • 43 posto se pita koja je razlika u njezi biljaka ako su unutra ili vani
  • 21 posto njih pita se hoće li uspjeti pronaći nekoga tko će se brinuti o njihovoj biljci dok su na odmoru.

Kao što svakom roditelju može biti potrebna dadilja, roditelji biljaka sada imaju svoju. Njezino ime je Dodola, a riječ je o AI dadilji za potpunu brigu o svakoj sobnoj biljci. Dodola je slavenska boginja kiše i žena vrhovnog božanstva Peruna (boga groma). Slaveni su vjerovali da kada Dodola pomuze svoje nebeske krave – oblake, na Zemlji padne kiša.

Uređaj Dodola osmislio je istoimeni startup iz Kruševca u Srbiji. Njihova Dodola, poput boginje po kojoj je dobila ime, pomaže biljkama da rastu i ostanu zdrave. Opremljen je senzorima, komunicira s mobilnom aplikacijom i radi kao medicinska sestra s punim radnim vremenom. Dodola ima kameru visoke rezolucije te ona može cijelo vrijeme vizualno pratiti biljku.

Prepoznaje koju biljku korisnik ima i u koordinaciji s drugim senzorima i podacima osigurava joj da dobije točnu količinu vode, onoliko koliko joj treba. Za pravilno zalijevanje biljke uređaj također koristi senzore vlažnosti tla, vlažnosti zraka i temperature.

Također koristi informacije dostupne u svojoj bazi podataka o geolokaciji postrojenja i trenutnim vremenskim uvjetima. Čak i kada nije online, Dodola će zapamtiti što je naučila, nastaviti zalijevati biljku i čuvati je. Druga važna uloga kamere je praćenje zdravstvenog stanja i prepoznavanje bolesti na vrijeme. Nakon otkrivanja, Dodola će provjeriti najbolji mogući tretman i obavijestiti korisnika kako tretirati biljku.

Dodola za komunikaciju s korisnicima koristi mobilnu aplikaciju

Pomoću mobilne aplikacije korisnik može biti povezan sa svojim biljkama s bilo kojeg mjesta. Tako će u realnom vremenu dobivati ​​sve relevantne informacije i ​​stručne savjete prilagođene potrebama biljke te pratiti njen napredak u rastu. Aplikacija šalje obavijesti i upozorenja, osiguravajući da nikada ne propustite važan zadatak brige o njoj.

Osim toga, daje sve podatke prikupljene putem senzora, obavještava korisnika o razini vode u spremniku, a omogućuje mu i da fotografira biljku i postavi je na svoju omiljenu društvenu mrežu. Nemojte se iznenaditi ako vam Dodola dok ste na odmoru pošalje selfi uz poruku: 'Pozdrav, sve je u redu, uživajte.' Zatim taj selfi možete podijeliti s prijateljima.

Uz Dodolu moguć je ne samo nulti, već i negativan ugljični otisak

Dodola je opremljena baterijom od recikliranih materijala. Napaja pumpe, senzore i internetsku vezu, a puni se putem integriranih solarnih panela i radi više od dva tjedna bez punjenja, ovisno o razdoblju zalijevanja te prijenosu podataka i slike.

Plastika koja se koristi za izradu Dodole također se reciklira. Time se procjenjuje da na samo 1000 uređaja godišnje reciklira najmanje 200 kilograma plastičnog otpada. Istodobno, pravilnim zalijevanjem biljaka te korištenjem solarnih panela i recikliranih baterija štedi se najmanje 40.000 litara vode i 200.000 kWh električne energije godišnje.

Sama biljka također smanjuje razinu ugljičnog dioksida i proizvodi kisik. Isti broj uređaja proizvede u prosjeku 43.800 litara kisika godišnje. Kućne biljke, osim toga, apsorbiraju najmanje 25-30 posto ugljičnog dioksida koji ispuštaju ljudi. A kao dodatni bonus, prema izvješću NASA-e, biljke mogu ukloniti do 95 posto otrovnih čestica iz zraka u zatvorenom prostoru u samo 24 sata.

O startupu Dodola

O Dodoli su inženjeri i dio osnivačkog tima, Nebojša Satarić i Milomir Zekanović, rekli:

'Naša predanost brizi o biljkama ogleda se u našoj odgovornosti da zaštitimo planet. Za svaki dio uređaja odlučni smo odabrati materijale i resurse tako da rezultiraju smanjenjem ili eliminacijom ugljičnog otiska. S ponosom možemo reći da, prema našim izračunima, ne samo da će on biti nula, već ćemo pomoći u proizvodnji kisika. U ovom smo trenutku zadovoljni time gdje jesmo, i hardverom i softverom, a uskoro planiramo kampanju na Kickstarteru. Ostanite s nama!'

Iako je još u fazi prototipa, Dodola će lansirati kampanju na Kickstarteru.