TO JOŠ POSTOJI?

Adobe Shockwave ovog travnja odlazi u mirovinu

12.03.2019 u 11:56

Bionic
Reading

Relikvija starih dana globalne mreže konačno će otići u zaborav nakon što ju Adobe idućeg mjeseca odluči prekinuti podržavati

Adobe je službeno objavio da Shockwave više neće dobijati nadogradnje te da će Shockwave player za Windowse postati nedostupan za download 9. travnja. Adobe se za ovaj potez odlučio nakon što je otkrio da jako mali broj ljudi još koristi ovaj program, što je logično s obzirom da je ovih dana puno popularniji HTML5 Canvas i WebGL. Poduzetnici koji koriste Shockwave moći će ga nastaviti koristiti sve do 2022.

Shockwave? Što je to?

Shockwave je multimedijska platforma koju su koristile interaktivne aplikacije prije nego što je riječ 'app' postala popularna. Oni kojima će format najviše biti poznat vjerojatno su previše vremena proveli na stranicama poput Miniclipa i Newgroundsa.

Procedura gašenja Shockewavea je višestupanjska. Adobe Director, alat za izradu Shockwave sadržaja i Shockwave za macOS prestali su dobijati nadogradnje još u 2017. Uzmemo li u obzir da će Adobe (konačno) 2020. ugasiti i Flash, vrlo je izgledno da era rane multimedije na internetu konačno ide u povijest.

MOBILNA ERA

Ove su mobilne aplikacije zaludile milenijalce diljem svijeta

Pogledaj galeriju