USUSRET PREMIJERI

Što bi nam moglo donijeti novo izdanje Androida?

12.03.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Android 9 Pie još se nije ni udomaćio na pametnim telefonima diljem svijeta, a već je vrijeme za novo izdanje Googleovog operativnog sustava za mobilne uređaje. Android Q stiže uskoro, pogledajmo što možemo očekivati.

Deseto izdanje Androida nosit će oznaku Q. Što ona točno znači zasad nije poznato, pa možemo samo nagađati je li dobilo ime po poznatom liku iz serijala Zvjezdane staze ili nekoj poslastici čiji naziv na engleskom počinje tim slovom (recimo, quiche ili quince).

Kakve nove značajke možemo očekivati? Pa, s obzirom da je Android 9 bio prilično velika promjena u odnosu na prethodno izdanje, Q vjerojatno neće donijeti drastične promjene već puno manjih poboljšanja.

KRATKO I UČINKOVITO

Poštedite bateriju vašeg Androida uz ove praktične trikove

Pogledaj galeriju

Između ostalog, tamni način rada mogao bi biti dostupan u svim segmentima operativnog sustava, kao i opremljen značajkom koja bi omogućila automatsko uključivanje i isključivanje u određeno vrijeme.

Moguće je kako ćemo dobiti znatno veću mogućnost upravljanja dozvolama koje dajemo aplikacijama, uz opsežniji uvid u to kako sustav dozvola funkcionira. Prozor s dozvolama za aplikacije bi mogao biti redizajniran tako da prikazuje koje aplikacije koriste koje dozvole, omogući filtriranje aplikacija po dozvolama i korištenje dozvole samo dok je aplikacija u uporabi.

Premijera do kraja ožujka

Što se drugih sigurnosnih značajki tiče, najzanimljiviji novitet je dodatni sloj zaštite međuspremnika (clipboarda) koji spriječava aplikacije od pristupanja pohranjenom sadržaju. Nova dozvola koju uvodi Android Q spriječit će aplikacije od pristupanja međuspremniku u pozadini, dok u isto vrijeme pruža pristup aplikacijama koje je razvio proizvođač sustava.

Također, mogao bi ponuditi prepoznavanje lica znatno većem broju proizvođača nego dosad. Ta bi tehnologija mogla poslužiti ne samo za otključavanje smartfona, već i za autorizaciju kupnja i drugih transakcija te logiranje u aplikacije.

S Androidom 9 stigla je nova navigacija gestama, desetka bi ju mogla dodatno poboljšati i u potpunosti dokinuti tipku Back. Nije nemoguće ni kako će otići i nekoliko koraka dalje u implementaciji načina rada koji pametni telefon pretvara u stolno računalo.

Kad možemo očekivati beta izdanje Androida Q? Nagađalo se o ponedjeljku, 11. ožujku, kao mogućem datumu, što se pokazalo netočnim. Sad se priča o četvrtku, 13. ožujka.

Bilo kako bilo, čini se kako ćemo prvo službeno izdanje Androida Q vidjeti do kraja ovog mjeseca, a iduća inačica bi premijeru mogla imati tijekom Googleove konferencije I/O u svibnju. Prvi uređaji s novim izdanjem Androida mogli bi biti smartfoni iz serije Pixel, koji bi ih mogli dobiti tijekom ljeta.