OKRŠAJ TEHNOLOGIJA

4K protiv FullHD razlučivosti u tri brze runde

02.02.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Gledate li domaće programe ili streamate filmove? Radite li u Wordu ili Photoshopu? Koristite li svoj pametni telefon samo za pozive ili za pregledavanje Youtubea, filmova, slika?

Rezolucija nam je bitna u tri aspekta života – na našim televizorima, monitorima i pametnim telefonima, no koliko oštra ona treba biti i koliko nam piksela treba ili želimo, ovisi o tome za što ih koristimo – zato smo dvije rezolucije suprotstavili u tri runde.

Zabava u najboljoj rezoluciji





Već i ptice na grani znaju razliku između Fulll HD-a i novog standarda 4K Ultra HD (a ovdje se na to možete podsjetiti). To je četiri puta više piksela i zamjetljiva razlika u slici – boje su življe, prijelazi mekši, slika prirodnija, a detalji mnogo oštriji. Sadržaj koji gledate zahvaljujući tome djeluje dublje, a sveukupan dojam gotovo je trodimenzionalan, i to bez raznih pomagala. Osim ljubitelja filmova, to će posebno razveseliti ljubitelje sporta jer se spremaju 4K prijenosi utakmica koji će vas staviti na sam teren.

Sve to lijepo zvuči, a vaše malo osobno kino ili stadion lijepa je pomisao, no je li to nešto što vam treba ili nadogradnja bez koje možete?

Za: Mogućnost gledanja u rezoluciji 4K, u kojoj dolazi sve više novih i remasteriranih filmova i serija i sportski prijenosi, bolje iskustvo gledanja Full HD sadržaja. Ako su vaš odabir programi on-demand, streaming servisi, profesionalni sportski programi i digitalni načini kupovine novih sadržaja, teško ćete se odvojiti od svog 4K televizora.

Protiv: Ako je ono što gledate na svojim televizorima samo lokalni i linearni televizijski program, ovo ulaganje nema smisla. Lokalne televizije do dana današnjeg nisu došle do Full HD rezolucije pa teško da će u sljedećih nekoliko godina dnevne vijesti i prognoza skočiti na Ultra HD.



Računalo – posao ili način života?



Iako se o njima manje priča nego o zaslonima, zasloni rezolucije  4K Ultra HD već su neko vrijeme na tržištu, na sreću i veselje fotografa, dizajnera, i svih onih čiji je posao na računalu vrlo vizualan i zahtijeva što točniji prikaz boja i detalja.

Rezolucija 4K uvedena je prvo u kina, jer su ljudi u prvom dijelu kina lošije vidjeli sliku od onih u zadnjim redovima. U smislu rada za radnim stolovima i računalnim zaslonima, to znači da možete zabiti nos koliko god blizu ekranu želite a da ne vidite piksele ili razlomljenu sliku.

Ako vam računalo ne služi samo za posao već vam je vjeran partner u gejmingu, samo ćemo vam ostaviti ovaj snimak igre Fallout 4 u rezoluciji 4K i pustiti vas da sami odlučite.

Fallout 4 u 4K

Za: Nova dimenzija igranja videoigara i doživljaja igre, bolji rad na vizualnim materijalima, oštra slika neovisno o blizini sjedenja ekranu i njegovoj veličini.

Protiv: Word i pasijans će možda izgledati oštrije i ljepše, ali treba li vam to? Ako vam potrebe korištenje računala ne nadilazi ove dvije stavke, 4K Ultra HD monitor vam zbilja ne treba.

Mali zasloni i pametni uređaji

Postoje dvije vrste korisnika pametnih telefona – oni koji ih koriste kao telefone vulgaris, uz dodatak WhatsAppa i aplikacije za Facebook te oni kojima je taj uređaj prijenosno računalo, komunikacijski i multimedijski centar.

Danas na telefonima možete gledati filmove i streaming serija zahvaljujući prilično oštroj slici koja kompenzira za veličinu zaslona, a kamere telefona često nam zamjenjuju fotoaparate. Još je jedna mogućnost u kojoj nam je rezolucija bitna – još relativno nov, ali sve popularniji trend virtualne stvarnosti sada dolazi u opciji prihvatljivoj za svaki džep.

Google cardboard i mnoge varijacije na temu omogućavaju nam da za pedesetak kuna svoj telefon pretvorimo u uređaj za virtualnu stvarnost, a dojam je bolji ako je slika oštrija, a ne razlomljena u piksele.

Prednosti: Bolji pregled sadržaja, fotografija i uživanje u virtualnoj stvarnosti.

Mane: Zaslon vam nije pretjerano bitan ako su ono što najčešće na njemu gledate notifikacije i poruke.

Još se ne možete odlučiti? Pogledajte koje su sve prednosti tehnologije 4K Ultra HD u našoj infografici

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Sonyem kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.