DOGOVOR

29 hrvatskih tvrtki ide skupa na turski CEBIT

03.09.2014 u 14:59

Bionic
Reading

Riječ je o najvećem zajedničkom nastupu na takvom sajmu u povijesti domaće ICT industrije i jednom od najvećih u posljednjih dvadesetak godina

Hrvatske ICT tvrtke predstavit će na sajmu CeBIT u Istanbulu, koji će biti održan od 11. do 14. rujna, šezdesetak proizvoda i usluga s područja ICT tehnologija, mobilnih aplikacija te softvera za unaprjeđenje poslovanja, većinom namijenjenih unaprjeđenju efikasnosti državnih i javnih službi te velikih kompanija.

Riječ je o najvećem zajedničkom nastupu na takvom sajmu u povijesti domaće ICT industrije i jednom od najvećih u posljednjih dvadesetak godina. Ostvaren je uz organizaciju i pomoć Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Ministarstva gospodarstva te strukovnih udruga - Udruženja za IT pri HGK, HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i Udruge Hrvatski neovisni izvoznici softvera - CISEx.


U posljednjih pet kriznih godina, informacijska i komunikacijska tehnologija, a posebno razvoj softvera i računalnih usluga, bilježi rast izvoza od 78 posto. Vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. godine dosegla je 1,065 milijardi kuna, a zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto.

Takvi pokazatelji bili su i poticaj za organiziranje zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki u Turskoj kao jednom od iznimno interesantnih tržišta za hrvatsku ICT industriju.

'Svaka organizirana potpora izvozu naših usluga i proizvoda svakako je jedan od ključnih aspekata gospodarskog oporavka i mora biti prioritet našega zajedničkog djelovanja.

Pozdravljamo to što je Ministarstvo gospodarstva označilo ICT kao stratešku industriju, no tražimo jasnije razlikovanje potkategorija ICT sektora u dokumentu Industrijske strategije, kako bi se uistinu mogao otkriti razvojni potencijal branše te istoj omogućilo prerastanje u kvalitetno organiziranu industrijsku granu visoke dodane vrijednosti koja sada bilježi oko 30 tisuća zaposlenih i udjel u BDP-u od oko četiri posto', rekao je potpredsjednik HGK Domagoj Juričić

'Hrvatska se po ICT konkurentnosti nalazi na 46. mjestu od 148 zemalja svijeta, što predstavlja rast u odnosu na godinu ranije, a vrijednost tržišta iznosi oko 2,77 milijardi USD. Upravo ti pokazatelji govore o potrebi snažnijeg plasmana i pozicioniranja domaće ICT industrije na izvoznim tržištima, na čemu članice HUP ICT-a aktivno rade', rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić

Na CEBIT-u u Istanbulu sudjelovat će: Citus, CROZ, Ekobit, Ericsson Nikola Tesla, GDi, HR pro, HSM-Informatika, Implementacija snova, IN2, Infosistem, Infosit, IT sistemi-nove tehnologije, Login, Megatrend poslovna rješenja, Mrežne tehnologije Verso, Multicom, Neos, Netgen, Omega software, Perpetuum mobile, Poslovna inteligencija, Projektura, Senso IS, SPAN, STORM grupa, Studio djetelina, Tesla, VAMS tec i Webteh.

CeBIT Bilişim Eurasia najveći je sajam u regiji Euroazije. Lani ga je posjetilo 131.358 posjetitelja iz 93 zemlje, a izlagale su 1023 tvrtke iz 18 država.