ZABORAVITE NA STARE

25 stvari koje ćete moći nadogradite li vaš iPhone

22.09.2014 u 07:56

Bionic
Reading

Uz iOS 7 je stiglo prvo značajnije 'zatezanje bora' Appleovoj mobilnoj platformi, ali je zato iOS 8 donio hrpu novih mogućnosti koje će pogodovati korisnicima. Bilo da je riječ o instaliranju različitih tipkovnica (konačno!) ili odgovaranju na pozive na nekom drugom Apple uređaju, noviteta je pregršt - a ranije nisu postojali

Gizmodo donosi 25 stvari koje je moguće izvesti samo na 'osmici', a osim pogodnosti za napredne korisnike, veseliti bi se mogli i ljubitelji animiranih GIF datoteka. Radi čega točno, moguće je pročitati u nastavku:

1. Instalacija drugih tipkovnica je konačno moguća, a u 'igru' su odmah uskočili najkvalitetniji uradci poznati s drugih platformi. Swype, Fleksy ili SwiftKey su svi redom dostupni na iTunes trgovini aplikacijama, a za očekivati je da će se noviteta u mjesecima koji slijede pojaviti još pregršt.

2. Zahvaljujući iOS 8 sada je moguće vidjeti i koje točno aplikacije 'vole' trošiti bateriju. Dovoljno je otići na Settings > General > Usage i Battery Usage kako bi otkrili 'krivce' - i eventualno ugasili njihov rad u pozadini.

3. iOS 7 je donio mogućnost snimanja slow motion videa, a iOS 8 donosi još jednu mogućnost - snimanje timelapse materijala, zahvaljujući čemu sada nije potrebno kupovati dodatne aplikacije u tu svrhu.

4. Moguće je izaći iz grupnih razgovora, ako se korisnik nalazi u njima. Razgovor s više osoba je moguće isključiti, dodijeliti mu ime, podijeliti lokaciju i sl. Za nove opcije je dovoljno odabrati Details na razgovornom ekranu.

5. Find My iPhone opcija nije novitet, no stiže s novom mogućnosti. Korisnik odlaskom na Settings > iCloud > Find My iPhone može omogućiti opciju Send Last Location. Kada primjerice baterija uređaja bude pri kraju poslat će lokacijsko izvješće prije nego se potpuno ugasi, što bi korisnicima trebalo olakšati pronalazak uređaja.

6. Putem Spotlight sučelja je sada moguće pretraživati i web, a u nekim rezultatima pretrage i kartografiju

7. Pisanje u iMessages je stvar prošlosti - dovoljno je pritisnuti dugme za snimanje i poslati govornu poruku

8. Mail aplikacija za iOS 8 je pokupila neke od bitnijih elemenata sučelja drugih popularnih mail klijenata. Tako je moguće označavati i brisati poruke pomoću lijevog i desnog poteza prstom na poruku.

9. Siri je moguće koristiti poput servisa Shazam - za prepoznavanje glazbe. Dovoljno ju je upitati 'What song is polaying?' kako bi započela pretraga i prepoznavanje glazbe koja svira u pozadini.

10. Family Sharing je jedan od najbitnijih noviteta koji donosi 'osmica'. Riječ je o podjeli kupljenih aplikacija, glazbe, filmova, fotografija i dr. materijala s članovima obitelji. Sve postavke vezane uz ovo se nalaze pod Settings > iCloud > Set Up Family Sharing.

11. Za one kojima više odgovara 'sivi' prikaz, Accessibility opcije donose i 'Grayscale' prikaz.

12. Pretraživanje Googleom je dobilo opaku konkurenciju na iOS platformi. Sad je moguće koristiti DuckDuckGo, Yahoo i Bing tražilice.

13. Praćenje zdravlja pomoću HealthKit platforme sada je jedan od središnjih dijelova mobilnog OS-a iz Cupertina. Aplikacija je dostupna za iPhone 4s i novije.

14. Fotografije je moguće snimati i okidanjem nakon zadanog vremena (tri ili 10 sekundi).

15. Appleovi uređaji su zahvaljujući iOS 8 platformi sada mnogo pristupačniji za podjelu sadržaja s različitim aplikacijama, iako autori na Gizmodo napominju da se instalacijom hrpe aplikacija stvar može prilično konfuzna.

16. iOS 8 donosi mogućnost primanja poziva i na iPad, u slučaju da se nalazi na istoj Wi-Fi mreži kao i iPhone na kojeg poziv izvorno stiže. Sličnu mogućnost će dobiti i nadolazeći OS X Yosemite.

17. Osim Apple Pay funkcije dostupne samo za SAD, Safari donosi i mogućnost skeniranja kreditnih kartica za ispunjavanje detalja plaćanja na nekim internetskim stranicama.

18. iCloud Drive je iCloud 2.0 - a svi kompanijini servisi će u jednom trenutku prijeći na njega. Kompatibilnost je za sada ograničena isključivo na iOS 8 i Yosemite.

19. U iOS 8 je sada moguće sakriti fotografije od znatiželjnih očiju. Bilo koja slika se može sakriti iz pregleda na Moments, Collections ili Years - no datoteka nikad nije izbrisana s uređaja.

20. Zahvaljujući novom multitasking sučelju, na iOS 8 je moguće pristupiti i listi nedavnih kontakata, ne samo aplikacijama.

21. Today stranica (u sklopu središnjeg sustava za obavijesti) donosi i Edit tipku za uređjivanje sadržaja (widgeti i sl.).

22. Središnji sustav za obavijesti je i mnogo inteligentniji no što je ikad bio na ovoj mobilnoj platformi. Korisnici na 'osmici' mogu izravno odgovarati na poruke s tog ekrana.

23. Kamerica za iOS 8 je mnogo moćnija, a korisnicima omogućava i kontrolu ekspozicije pored fokusiranja.

24. U novom Safari pregledniku je moguće dodirnuti polje za unos adrese i odabrati Request Desktop Site ako neke stranice inzistiraju na mobilnom prikazu sadržaja.

25. U Notes app je moguće ubacivati i GIF datoteke - bilo pomoću copy/paste mogućnosti ili odabirom takve datoteke iz Photo Library.