POVLAŠTENI TRETMAN

24 tvrtke potpisale otvoreno pismo: 'Tech divovi se nisu dovoljno uskladili sa zakonima EU-a'

18.01.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Potpisnici otvorenog pisma upozoravaju da velike tehnološke tvrtke 'ili nisu uspjele stupiti u dijalog s trećim stranama ili su predstavile rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima'

Više velikih tehnoloških i medijskih tvrtki potpisalo je otvoreno pismo optužujući tehnološke divove da svoje poslovanje nisu u potpunosti uskladili s nadolazećim pravilima digitalne konkurencije Europske unije.

Potpisnici tvrde da tvrtke koje je Unija definirala kao digitalne vratare - među kojima su Google, Amazon, Apple, Meta Platforms, Microsoft i vlasnik TikToka ByteDance - nisu učinile dovoljno da bi se učinkovito angažirali s njima i drugima u njihovoj industriji.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, tvrtke s više od 45 milijuna aktivnih korisnika mjesečno i tržišnom kapitalizacijom većom od 75 milijardi eura smatraju se vratarima.

Između ostalog, njihove aplikacije za razmjenu poruka moraju funkcionirati s konkurentskima, a korisnici moraju moći odlučiti koje će aplikacije biti unaprijed instalirane na njihovim uređajima. Unija je također tražila da te platforme svojim uslugama ne daju povlašteni tretman u odnosu na druge.

Ovo su 24 tvrtke koje su potpisale pismo:

Adevinta
Allegro
Billiger.de
Ceneo
CompareGroup
Ecosia
Element
Favi
Heureka Group
Idealo
Kelkoo
Ladenzeile
Le Guide.com
OLX
Open-Xchange
Panther Holding GmbH
Preis.de
Prisjakt
Proton
Qwant
Runnea
Schibsted
Solute
Vipps

Potpisnici upozoravaju da velike tehnološke tvrtke 'ili nisu uspjele stupiti u dijalog s trećim stranama ili su predstavile rješenja koja nisu u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima'. Također su ih optužili zbog toga što drže druge tvrtke i potrošače u nedoumici oko toga što će se dogoditi nakon 7. ožujka ove godine, do kada moraju uskladiti svoje poslovanje sa zakonskim odredbama.

Pozvali su te tvrtke na što žurnije pokretanje konstruktivnog dijaloga sa svim zainteresiranim stranama i usklađivanje sa zakonom. Od Europske komisije i Europskog parlamenta očekuju pritisak u skladu s njihovim ovlastima kako bi se osiguralo poštivanje slova i duha zakonskih odredbi.

Poseban problem za Ecosiju i druge konkurentske tražilice bio je prijedlog Googlea o uvođenju 'zaslona izbora', a koji bi prikazivao različite tražilice u istom prozoru. Nije problem u samom zaslonu, već u tome hoće li biti pošteno dizajniran, poručili su iz Ecosije, a prenosi CNBC.

Prošlog tjedna povjerenica Unije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager sastala se s izvršnim direktorima Applea, Alphabeta i Qualcomma kako bi razgovarali o regulativi i usklađenosti s politikom tržišnog natjecanja.