VRLO KORISNO

10 'tajnih' opcija u iOS-u 7

30.09.2013 u 10:15

Bionic
Reading

iOS 7 donio je pregršt novih mogućnosti za vlasnike iPhonea, no neke od tih mogućnosti Apple je jednostavno 'prešutio' korisnicima, iako među njima ima zanimljivih novina

Appleov najnoviji operativni sustav iOS 7 korisnicima je dostupan tek nekoliko dana, pa se mnogi još navikavaju na sve promjene koje su uvedene.

I dok je nekima najveća promjena vizualna, drugi su zbog nadogradnje izgubili svoje postavke koje sad moraju ručno vraćati.

Iskusniji korisnici odmah su primijetili da su neke stvari u iOS-u 7 drugačije no što je bilo ranije, a pogotovo su ih iznenadile dodatne mogućnosti koje Apple nije pretjerano isticao u svojim najavama novog sustava.

Iako su promjene brojne, Lifehacker je pronašao njih nekoliko, koje bi mogle zaista učiniti korištenje novog sustava jednostavnijim i bržim.

Brisanje podataka nakon unosa krive lozinke

Korisnici koji u svom iPhoneu imaju pohranjene i neke povjerljive podatke dosad su se štitili lozinkama i PIN-ovima, a u slučaju krađe brisali su podatke pomoću aplikacije 'Find My Phone'.

S iOS 7, Apple je ugradio dodatnu sigurnosnu opciju. Korisnici mogu uključiti brisanje podataka ukoliko lozinka bude krivo unesena 10 puta.

Opcija se nalazi u 'Settings' pod 'General' odnosno 'Passcode Lock'. Ukoliko je opcija 'Erase Data' uključena, nakon 10 neuspješnih pokušaja otključavanja uređaja svi korisnički podaci će se automatski izbrisati.

Siri postaje prava tajnica

Osim što u iOS-u 7 možete odabrati želite li da Siri govori muškim ili ženskim glasom, nova verzija Appleovog osobnog asistenta sada može upravljati i telefonskim pozivima.

Propustili ste važan telefonski poziv? Nema problema, jednostavno recite Siri da nazove osobu koja vas je posljednja zvala.

Sakrijte se od AirDropa

AirDrop omogućava korisnicima iOS 7 brže dijeljenje dokumenata s drugim korisnicima u blizini. No da bi to mogao, korisnik mora biti vidljiv drugim korisnicima.

Za one koji ne žele da svi u blizini znaju gdje se točno nalaze, postoji mogućnost 'skrivanja'.

U 'Control Centeru' treba pronaći opciju 'AirDrop' i potom odabrati želite li isključiti mogućnost u potpunosti, biti vidljivi samo svojim kontaktima ili vas može pronaći bilo tko.

Noćna verzija navigacije

Koristite li Apple Maps za navigaciju tijekom puta, vjerojatno vam je smetala svjetlina ekrana tijekom vožnje po noći. S novim iOS-om Maps su postale 'pametne', pa će tijekom noćne vožnje zatamniti ekran toliko da vas ne zasljepljuje u automobilu.

Opcija je automatski uključena i nije ju moguće isključiti ili uključiti na zahtjev.

Skrivena 'libela'

Imate osjećaj da vam se slika na zidu nakrivila? U iOS-u 7 Kompas ima skriveno rješenje i za takve probleme. Na drugoj stranici u aplikaciji skriva se libela koja će vam jednostavno pokazati kada je nešto u ravnini ili ne.

Dovoljno je prisloniti telefon uza zid i izravnati ga dok se na libeli ne pokaže 0 stupnjeva.

Vrijeme poslane i primljene poruke

Dobili ste poruku u kojoj vas netko moli da ga nazovete za pet minuta, ali vi ne znate je li ta poruka došla prije minutu ili pola sata? Nove vremenske oznake u porukama riješit će taj problem.

Jednostavno povucite prstom s desne na lijevu stranu u bilo kojoj poruci i iskočit će vam vrijeme kada je poruka poslana odnosno primljena.

Automatsko spajanje na poznate mreže

iOS 7 omogućava jednostavno spajanje na poznate bežične mreže. Korisnici doslovno ne trebaju učiniti ništa. Kad uređaj otkrije mrežu koja mu je poznata od ranije, automatski će se spojiti na nju, bez ikakve reakcije korisnika.

Označite sve mailove kao pročitane

Prijašnje verzije iOS-a nisu dozvoljavale da sve mailove u svom inboxu označite kao pročitane. Točnije, korisnici su iskorištavali bug u sustavu kako bi ih označili kao pročitane.

S novom verzijom taj je problem riješen na veoma elegantan način. Jednostavno treba kliknuti 'Mark All' na dnu liste mailova i potom odabrati u izborniku 'Mark as Read'.

Glasovni pozivi u FaceTimeu

Dosad je bilo moguće uspostaviti smo video poziv putem FaceTimea. Međutim, nije uvijek bilo prikladno obaviti video poziv. Nova verzija FaceTimea omogućava uspostavljanje samo glasovnih poziva putem FaceTimea.

Dovoljno je pokrenuti aplikaciju kao i dosad, ali umjesto ikonice kamere, kod kontakta dovoljno je pritisnuti ikonu telefonske slušalice.

Blokirajte poruke i pozive

Ranije verzije iOS-a nisu dopuštale korisnicima da blokiraju poruke i pozive neželjenih osoba. Sada je i taj problem riješen, i to jednostavnim dodavanjem 'nepoželjnih' na listu blokiranih osoba.

Dovoljno je otići u 'Settings' i odabrati 'Phone' odnosno 'Messages' (ovisi što želite blokirati) te pronaći opciju 'Blocked' na dnu izbornika.

Odaberite opciju 'Blocked' i dodajte kontakte koje želite blokirati. Ako se predomislite, jednostavno uklonite kontakte s liste blokiranih.