VIŠE VESELJA

ZNS najmlađima ukida pobjede i poraze

03.08.2011 u 13:36

Bionic
Reading

Instruktor Zagrebačkog nogometnog saveza Goran Lacković i voditelj sportske obuke Velimir Čarapina kao iz rukava sipaju podatke o šezdesetak velikonogometnih klubova i 375 momčadi, o radu s mladima i smjernicama Europskog nogometnog saveza kojih se pridržavaju

'Sustav ZNS-a je natjecateljski, naravno, prilagođen dobnim skupinama', ističu.

Eh, kad je o dobnim skupinama riječ, uočava se, najblaže rečeno, neka napetost u natjecanjima najmlađih.

'Katkad vodeći ljudi u klubovima nemaju strpljenja čekati godinu ili dvije na rezultate', podvlače Lacković i Čarapina.

A strpljenje je, barem kad je o mladim selekcijama riječ, uvjet bez kojeg se ne može.

'U pokusnim utakmicama, kad ishodi nisu odlučivali o bodovima, mladi su igrali drukčije, s više dodavanja, s više udaraca prema suparničkim vratima', napominje Lacković.

Makar nogometni sustav bio natjecateljski, a ne rekreativni, nedopustivo je da djeca budu pod stresom.

'Stoga ćemo od natjecateljske 2012/13. sezone ukinuti bodovanje u natjecanju zagića, najmlađih nogometaša, a razmišljamo i o tome da u dogledno vrijeme bodovanje ukinemo i u natjecanju limača (djece do 10 i do 11 godina)', najavljuje Lacković.

Zagrebački nogometni savez selekcionira mlade do 12 godina. Kakvi su rezultati?

'Godine 1998, kad je hrvatska reprezentacija osvojila treće mjesto na svijetu, nastao je pravi bum. Tako danas, osim u prvoligašima Dinamu, Zagrebu i Lokomotivi, postoji još niz sredina u kojima se sustavno radi s mladima. U centre ZNS-a spadaju Hrvatski dragovoljac, Špansko, HAŠK i Croatia-Sesvete, a u podcentre: Dubrava, Kustošija, Ponikve, Trnje, ZET, Trešnjevka, Lučko, sesvetski Radnik, Vrapče i Rudeš. Osim toga, nogometne škole djeluju u Sesvetskom Kraljevcu, Tekstilcu Ravicama, buzinskoj Mladosti, Maksimiru, Slogi Gredelju, Concordiji i Poletu iz Svete Klare', nabraja Lacković.

Svake godine ljetni selektivni kamp zagrebačkih nogometaša do 12 godina održava se u Medulinu.

'Velik broj dječaka rođenih 1998. i 1999. ima sve preduvjete da dostigne sad već afirmirane nogometaše koji su prošli kroz ZNS-ov selektivni kamp', ocjenjuju nogometni stručnjaci.
A ti danas afirmirani nogometaši su Zahora, Drpić, Šarlija, Kranjčar, Parlov, Čale, Brkljača, Ćorluka, Lončarić, Kelava, Špehar, Špičić, Badelj, Tomečak, Barbarić, Bagarić, Pivarić, Poljak, Jugović, Antolić, M. Pavlović, Kramarić, Maričić, Picak, Mlinar, Komorski, Šitum i drugi.