čačić je toga svjestan

Zna se što za Hrvatsku znači pobjeda protiv Islanda, a što poraz!

06.06.2017 u 09:25

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija ove nedjelje na gostovanju u Reykjaviku protiv Islanda ima priliku pobjedom sve riješiti u kvalifikacijskoj skupini I, dok bi poraz znatno zakomplicirao situaciju...

Island je jedno od najugodnijih nogometnih iznenađenja posljednjih godina, a plasman u četvrtfinale Eura 2016. te izbacivanje Engleske iz turnira uspjeh je kojemu se ni navijači ove male zemlje nisu nadali.

U kvalifikacijama za SP u Rusiji našli su se Islanđani još jednom na putu našoj nogometnoj reprezentaciji koja će s njima ove nedjelje po drugi put u posljednje četiri godine igrati ključnu kvalifikacijsku utakmicu.

U dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu naši su nakon 0:0 u gostima sve riješili pobjedom na Maksimiru, a ovaj put Hrvatska je prvo uspješno odradila odradila domaćinstvo protiv Islanda prošle jeseni, a sada ima priliku novim uspjehom u Reykjaviku doći na milimetar do plasmana na veliku nogometnu smotru.

Izbornik Ante Čačić i njegov stručni stožer itekako su svjesni važnosti ovog susreta. Hrvatska na ljestvici skupine I ima tri boda više od Islanda te pet od Ukrajine. U slučaju trijumfa naši bi otišli na najmanje +5 u odnosu na konkurenciju i gotovo sigurno rutinski očuvali prvu poziciju u posljednja četiri kola.

Remi također ne bi bio tragedija, jer bi prednost ostala nepromijenjena, a u međusobnom odnosu naši bi bili u prednosti pred Islandom. No, što donosi poraz? U tom slučaju Islanđani bi se izjednačili s Hrvatskom na prvom mjestu, a možda ga i preuzeli ako bi Čačićeva družina izgubila s više od dva razlike. Našima bi do kraja kvalifikacija preostala dva neugodna gostovanja kod Ukrajine i Turske te bismo strepili do posljednjeg kola, a možda i ponovo gledali dodatne kvalifikacije.

Hrvatska je znala u prošlosti podbaciti u lipnju. Ostaje u sjećanju onaj bolan poraz od Škotske na Maksimiru pa treba biti oprezan. Čačić neće moći računati na Rakitića, Ćorluku, Vrsaljka i Pjacu, dok se Luka Modrić sigurno emocionalno ispraznio osvajanjem Lige prvaka. No, unatoč svemu i dalje je kvaliteta na strani naše reprezentacije i imamo se pravo nadati rješenju svih dvojbi u nedjeljnom okršaju...