oni su naši ponos i dika

Zlatni košarkaši vratili se u Hrvatsku, a legendarni Stojko dao im najmudriji savjet

19.08.2018 u 12:41

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška U-16 reprezentacija, nakon pobjede nad Španjolskom 71:70 i osvojenog europskog zlata u Novom Sadu, busom se vratila u Hrvatsku, odnosno u Zagreb

'Niste samo pokazali da ste zlatni na terenu, već ste zlatni u ponašanju, a to može biti ponos vašim roditeljima i svima nama. Odmorite se i nemojte nikako školu zaboraviti', rekao je predsjednik HKS-a Stojko Vranković na dočeku mladim košarkašima.

  • +18
Eurobasket U-16, finale, Hrvatska - Španjolska Izvor: FIBA / Autor: FIBA

'Po tko zna koji put čestitka svima koji su sudjelovali u ovome. Prvo što bih htio istaknuti, znači, roditelji, možete biti ponosni na njih, zbog načina ponašanja, ova ekipa je projekt saveza, mi smo bili svjesni da moramo krenuti prema mlađima i da od početka moramo unijeti u njima ljubav prema reprezentaciji da ne bi bilo kasnije otkaza. Pokazali su strahovita muda i to mi je isto jedan trenutak koji ne možeš naučiti, s tim se rađaš, u tri navrata su pokazali muda, pokazali su nesebičnost, igrali su kao ekipa, zato su i uspjeli, vidjelo se na njima da su prijatelji i da ginu jedan za drugoga. Nitko nije od njih htio postati zvijezda, već je svatko dočekao svojih pet minuta i to je se isplatilo', rekao je Dino Rađa pa dodao:

'Sada dolazimo do ključnog problema, neka ne misle da su oni postali igrači, svi se trebaju pogledati u ogledalo i vidjeti što kod koga fali, to je jedini ispravan put da svatko od njih napravi karijere. Trebaju se pogledati u ogledalo i vidjeti što tko želi i vidjeti je li će ići na kavu ili na trening. Pustite trenerima da ih vode, roditelji, ne slušajte menadžere. Igrači rade za menadžere, a trebalo bi biti obrnuto. Slušajte trenere po klubovima. Ja sam se ovih dana isplakao kao rijetko kada, priuštili ste mi jedno veliko zadovoljstvo i hvala vam na tome', završio je Rađa.

  • +15
Konferencija za medije zlatne U-16 košarkaške reprezentacije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon čelnih ljudi HKS-a, riječ je dobio i 37-godišnji Milan Karakaš, izbornik ove generacije.

'Nevjerojatno sam sretan zbog ovog velikog uspjeha. Iskreno, ni sam možda nisam bio svjestan veličine uspjeha dok nisam vidio broj poruka i poziva koje sam dobio nakon utakmice. Prvo su mi pali na pamet naši nogometaši sa Svjetskog prvenstva, koliko im je samo trebalo da na sve odgovore. Sama utakmica je, kao što se moglo i očekivati, bila iznimno neizvjesna. Španjolska je, realno, na turnir došla kao glavni favorit. Prvo poluvrijeme smo odigrali nevjerojatno zrelo, kontrolirali smo ritam. U drugom poluvremenu smo ipak pali, ali stoti put na ovom turniru - pet minuta do kraja na -6 - momci su sami sebe bodrili i nisam uopće sumnjao da se možemo vratiti. Na kraju, na jedan maksimalno dramatičan način smo došli do onoga o čemu smo sanjali cijelo ljeto'.