SPORTAŠI NAPRAVILI SVOJE, ALI...

Zlatko Mateša nije se suzdržao; prvi čovjek HOO-a rekao što misli o odnosu države prema hrvatskom sportu

18.07.2019 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, kroz razgovor s Lovorkom Magdićem u umaškom Stella Marisu prisjetio se početaka ATP turnira 'Plava Laguna Croatia Open', ali se i dotaknuo operativne problematike hrvatskog i međunarodnog sporta

Zlatka Matešu posebno smeta tretman države prema sportu, a na tu ga je temu potaknula obljetnica uspjeha naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

'Dečki su napravili svoje, a mi svoje nismo. Užasno me žalosti da iz tog fenomenalnog rezultata nije proizašao nikakav infrastrukturni napredak. Državi je taj uspjeh donio veliki benefit, a ništa nije uzvraćeno. Kao i u slučaju ostalih sportova, ulaganja nisu u skladu s rezultatima koje ostvarujemo', rekao je Mateša, a prenosi HRT.

'Tu se radi o sustavnom ignoriranju sporta, iako je obaveza države da valorizira te rezultate kroz unaprjeđenje uvjeta rada naših sportašica i sportaša. Jasno je zašto oni nisu zadovoljni, treba li nam jasnija poruka od Eurostatovih podataka o izdvajanjima za sport, prema kojima je Hrvatska na začelju liste 28 članica Europske unije', zapitao se Mateša, dodajući da bi nova strategija sporta morala predvidjeti sredstva na razini prosjeka EU-a.

  • +57
Prije godinu dana hrvatski nogometaši stigli su do finala SP-a te je uslijedio doček kakav dotad nije viđen Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

'Unatoč tome naša zemlja, koja je na posljednjim Olimpijskim igrama osvojila deset medalja, i dalje ima veliku sportsku perspektivu', kaže Mateša.

'Olimpijski program za Tokio odvija se bez problema, Hrvatska će ostati pri vrhu kad se uzme omjer osvojenih medalja i ukupnog broja stanovnika', rekao je predsjednik HOO-a.

Cijeli razgovor poslušajte ovog vikenda u emisiji Sport i glazba na Drugom programu Hrvatskoga radija.