KREĆE AKCIJA EP 2020.

Dalić priznao što je najveći problem ove reprezentacije; izjavom o golmanu mnoge je iznenadio

18.03.2019 u 10:20

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija započela je i službeno, okupljanjem uoči kvalifikacija, akciju Europsko prvenstvo 2020. Prvi ispit za izabranike Zlatka Dalića bit će u Maksimiru, kada dolazi Azerbajdžan (četvrtak, 21. ožujka, 20.45h) koji vodi hrvatski trener Nikola Jurčević

U zagrebačkom Hotelu Hilton Zlatko Dalić održao je konferenciju za medije, a sve je zanimalo s kojih će 11 igrača – s obzirom na izostanke – zaigrati protiv Azerbajdžana koji će u svojoj prvoj službenoj utakmici voditi s klupe Nikola Jurčević.

'U kvalifikacijama nam nikada nije bilo lako, a čak pet puta smo igrali dodatne kvalifikacije. Nadam se kako će ovoga puta biti bez stresa', kazao je izbornik svjetskih doprvaka Zlatko Dalić.

>>> Zlatko Dalić u novim problemima; uoči Azerbajdžana i Mađarske ostao je bez još jednog standardnog reprezentativca

Poznato je kako su još ranije zbog ozljeda otpali Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Marko Pjaca, dok poziv nije dobio Ivan Strinić koji je imao problema sa srcem. Uz sve to, utakmicu suspenzije protiv Azerbajdžana odrađuje Dejan Lovren, a u međuvremenu su se ozlijedili Matej Mitrović i Ante Rebić. Na koncu se preko vikenda dogodila ozljeda pouzdanog braniča Tina Jedvaja.

'Dva pretpoziva smo aktivirali Petkoviću i Bartolecu zbog potrebe, a Pjaca je operiran i trebat će mu energije i snage da se oporavi. Bartoleca smo zvali zbog Jedvaja, koji vjerojatno neće biti spreman, ali danas ćemo znati. Imamo danas regeneracijski trening, pa dva dana priprema za Azerbajdžan. I molim navijače da se nastavi ta podrška i sinergija', kazao je u uvodu Dalić.

  • +3
Okupljanje nogometaša Hrvatske nogometne reprezentacije Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Brojni problemi s ozljedama, pogotovo kada je obrana u pitanju, čini se kako su malo pokolebali Dalića:

'Neću gledati negativno i nabrajati tko nam fali, iznositi alibije i opravdanja, pa time podcijeniti one koje smo zvali. Okrećemo se ovima koje imamo. U obrani je samo Vida tu sa Svjetskog prvenstva, Rebić se ozlijedio pa jučer igrao 15 minuta samo da proba i vidi situaciju, Brozović je igrao... Najveći je problem obrana, teško je to uskladiti, napraviti kompaktnost jer dugo nisu igrali zajedno. Bit će teško', iskren je bio Dalić.

Posebna tema je i pozicija golmana koja je upitna. O tome se već pričalo, a Lovre Kalinić ili Dominik Livaković su konkurenti za 'jedinicu':

'Da, o tome smo već razgovarali i još ćemo, teško je mijenjati golmane, ali Kalinić pet utakmica nije branio, ozlijedio se i ispao iz momčadi. Livaković je u formi, konstanta na golu Dinama, ali nakon dva treninga i razgovora s njim Mrmić i ja ćemo odlučiti. Ja ne bih mijenjao prvog golmana… Kalinić ima moje puno povjerenje, ali moram vidjeti situaciju u ova dva dana', iskren je bio Dalić te je svojom izjavom mnoge koji redovito prate englesku ligu, u kojoj Kalinić već duže vremena ne brani i pitanje je u kakvom je stanju, iznenadio.

Nema sumnje kako će i njegov pomoćnik Dražen Ladić, koji je godinama bio hrvatska jedinica, imati što reći. Ali tek nakon prvih treninga...

Dalić je nekoliko riječi kazao i o Azerbajdžanu:

'Očekuju nas dvije teške i zahtjevne utakmice. Azerbajdžan nije ekipa koju treba zanemariti i podcijeniti, trebamo biti oprezni. Oni imaju taktiku da igraju s dva brza igrača naprijed i imaju Brazilca Almeidu s dubinskim pasom, ali sve će ovisiti o nama, kako se postavimo. Rješenje na boku imamo, Bartolec je jedna od mogućnosti, ali ipak još ne mogu reći tko će igrati, no imam viziju. Važno je da se nakon proboja i centaršuta vratimo u našu formaciju. Imaju konstantu, dobro se poznaju, a Jurčević je pozvao pet-šest novih igrača koji do sada nisu bili u fokusu', rekao je Dalić, dodavši kako očekuje pun Maksimir i dobru podršku koja im je potrebna.

Kada su napadači u pitanju Dalića raduje odlična forma Andreja Kramarića koji je ove sezone zabio već 18 golova u dresu Hoffenheima.

'Kramarić konstantno zabija i to me veseli. On je u najboljoj formi od svih naših igrača prema naprijed.'

Dodajmo kako će trening večeras biti otvoren za javnost na stadionu Maksimir (19 sati, stadion Hitrec - Kacian) i nema sumnje kako će i podrška navijača dobro doći Dalićevim igračima. Ulaznice za otvoreni trening su besplatne, a mogu se preuzeti na službenim stranicama HNS-a. Osobe mlađe od 16 godina na trening moraju doći u pratnji punoljetne osobe.

U utorak i srijedu hrvatska vrsta će imati dva treninga, a u srijedu će biti i služena novinarska konferencija na stadionu Maksimir.

Nova kvalifikacijska utakmica je na rasporedu već u nedjelju 24. ožujka, kada Hrvatska ide u goste Mađarskoj. Hrvatska će u subotu trenirati na stadionu Groupama Arena, a dan kasnije je na rasporedu utakmica protiv Mađarske s početkom u 18.00 sati.

Hrvatska će vizu za EURO koji će se održati iduće godine u 12 zemalja i 12 gradova tražiti u skupini E zajedno s Walesom, Slovačkom, Mađarskom i Azerbajdžanom

  • +12
Izbornik Zlatko Dalić objavio popis igrača kvalifikacijske utakmice Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX